
Mathias anbefaler: En aktuel klassiker
Politisk drevet forfatter
George Orwell (1903-1950) var en britisk forfatter født i Bengalen under navnet Eric Blair. Størstedelen af hans liv var præget af et politiske engagement, der bl.a. ledte ham til at deltage i Den Spanske Borgerkrig, og hans passion for at skrive. Han fik en stor karriere som litteraturkritiker og senere producer for BBC, men fortsatte sideløbende sine skriverier, hvilket førte til hans to mest kendte romaner ”Kammerat Napoleon” fra 1945 og ”1984” fra 1949, der i den grad satte ham på listen over litteraturhistoriens store og markante forfattere. Fælles for de to romaner er, at de belyser problematikkerne i totalitære regimer som dem, der opblomstrede i Europa gennem 30’erne og lagde hele byer i ruiner med 2. Verdenskrig.
Totalitære stater og overvågning
I Orwells dystopisk fremtidsskildring foregående i ”1984”, er størstedelen af verden inddelt i de tre totalitære stater Oceanien, Eurasien og Østasien, der konstant bekriger hinanden. Hovedpersonen Winston Smith bor i London (Oceanien), hvor han arbejder med at omskrive den faktiske historie for Ministeriet for Sandhed. Som de fleste andre borgere følger han slavisk lederen Big Brothers befalinger, indtil han en dag begynder at føre dagbog og dermed tænke selv, hvilket er strengt forbudt.
Selvom det fiktive univers ligger langt fra den virkelige histories gang, er dens hovedtematikker tidløse og måske mere aktuelle end nogensinde før. Alle Oceaniens hjem er udstyret med ”teleskærme”, der både benyttes til at overvåge borgerne og udsende propaganda, hvilket er interessant ift. det aktuelle fokus på hvordan big data og fake news kan sætte demokratiet under pres. Det er en interessant problemstilling for mig som bibliotekar og for biblioteket som institution, da digital dannelse og fri adgang til en bred og saglig viden er en af folkebibliotekernes kerneopgaver. Her er ”1984” med til at sætte dette i perspektiv ved at vise, hvor galt det kan gå, hvis informationsstrømmen bliver for ensidig.
Orwells roman er i den grad værd at læse den dag i dag, og selvom bogen har mere end 70 år på bagen, føles den stadig frisk i sit sprog og sin fortælling, hvilket er blevet yderligere skærpet med Rasmus Hastrups veludførte, danske nyoversættelse fra 2020, som kan lånes på Nyborg Bibliotek.
Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg
Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.
Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 13, 2021.
Læs Lokalavisen online via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)
Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018
Læs interviewet med Mathias via dette link - åbner eksternt indhold i nyt vindue
Læs alle Mathias' boganbefalinger via dette link - åbner internt indhold