Danske forfattere, vi tog afsked med i 2021

30.12.21
Vær med til at mindes nogle af de danske forfattere og digtere, vi tog afsked med i 2021, ved at læse eller genlæse deres værker.

Johannes Møllehave

Født: 4. januar 1939
Død: 10. maj 2021

Johannes Møllehave var en dansk forfatter, præsten, digter, debattør og foredragsholder. Den imponerende og 40 år lange forfatterkarriere, der begyndte med debuten "Abraham, Isak og Jakob – en gammel historie" og afsluttedes med "Fredes fobi" i 2014, bød på mange tankevækkende bøger, for hvilke han bl.a. blev tildelt De Gyldne Laurbær i 1980 og H.C. Andersen-prisen i 1986. Fælles for mange af værkerne i den imponerende samling er balancen mellem humor og alvor.

Læs mere om Johannes Møllehave på Forfatterweb via dette link!

Eske K. Mathiesen

Født: 29. april 1944
Død: 4. juni 2021

Mathiesen var en dansk digter, der fra 70'erne og frem til 2020 udgav utallige bøger med digte og små fortællinger for både børn og voksne. Fælles for mange af hans værker var brugen af dyr, hvori vi mennesker afspejles. Ved udgivelsen af hans sidste bog "Omveje" høstede hans stor ros af bl.a. Information, der kaldte ham "en af rigets bedste og mest egensindige poeter."

Vita Andersen

Født: 29. oktober 1942
Død: 20. juli: 2021

Forfatter og digter Vita Andersen vidste allerede i en ung alder, at hun ville gå litteraturens veje, og i 1977 debuterede hun med digtsamlingen "Tryghedsnarkomaner", for hvilken hun modtog De Gyldne Laurbær i 1979. Digtsamlingen solgte omkring 100.000 eksemplarer og blev dermed én af den mest solgte danske digtsamlinger. På den måde blev Vita Andersen en kendt dansk forfatter nærmest fra den ene dag til den anden, og hun har siden udgivet både digte, noveller, romaner, børnebøger og skuespil.

Læs mere om Vita Andersens forfatterskab på Forfatterweb via dette link!

Thorstein Thomsen

Født: 26. juli 1950
Død: 16. september

Thomsen var en dansk forfatter, der især skrev for børn og unge. Han begyndte egentlig sin karriere ved musikken, hvor han bl.a. var pianist i C.V. Jørgensens band, men i 1976 skød han sin forfatterkariere i gang med sin første bog til børn, "Fy for den lede", mens han i 2006 udgav sind første roman for voksne. Det er blevet til en lang række bøger i løbet af hans liv, men det er nok især børnebogen "Da Lotte blev usynlig" han blev kendt for. 

Læs mere om Thorstein Thomsen på Forfatterweb via dette link!

Find flere bøger af Thorstein Thomsen via dette link!

Bjarne Nielsen Brovst

Født: 3. juni 1947
Død: 8. oktober 2021

Brovst var en uddannet boghandler og lærer, der i 1970 debuterede som forfatter med "Mit hjerteshave". Hans forfatterskab har budt på alt fra romaner og digte til biografier og løgnhistorier. De skønlitterære værker bød ofte på historier, der tog udgangspunkt i hans eget liv og egne oplevelser, mens hans biografier omhandlede personer, der fascinerede ham.

Læs mere om Bjarne Nielsen Brovst på Litteratursiden via dette link!

Find flere bøger af Bjarne Nielsen Brovst via dette link!

Charlotte Strandgaard

Født: 15. februar 1943
Død: 9. oktober 2021

Strandgaard var egentlig uddannet bibliotekar, men debuterede som forfatter samme år, som hun blev færdiguddannet. Efter at have arbejdet som bibliotekar ved Det Kongelige Bibliotek i nogle år, valgt hun at blive forfatter, aktivist og debattør på fuld tid, hvor hun bl.a. blev en markant stemme i kampen for kvinders rettigheder. I forfatterskabet havde hun fokus på tabuer og de emner, der er svære at tale om. F.eks. skrev hun om sex, menstruation, abort, spiseforstyrrelser, stofmisbrug, sindslidelser, skilsmisse, ungdomsvold, rugemødre og mobning.

Læs mere om Charlotte Strandgaard på Forfatterweb via dette link!

Anders Bodelsen

Født: 11. februar 1937
Død: 17. oktober 2021

Bodelsen var en alsidig forfatter, der både skrev krimi, spænding, romaner, noveller og skuespil, der handlede om hverdagsmennesker i ekstreme situationer. Ved siden af forfatterskabet dyrkede han desuden journalistikken, hvilket tydeligt afspejlede sig i hans skønlitterære værker, der stillede skarpt på samtidens problemer og bar præg af grundig research.

Læs mere om Anders Bodelsen på Forfatterweb via dette link!

Find flere materialer af Anders Bodelsen via dette link!

Andre danske og udenlandske forfattere, vi tog afsked med i 2021.

Klik på navnene, for at finde bøger af forfatterne. Ved de forfattere, vi ikke har på Nyborg Bibliotek, linkes der til bibliotek.dk.