Foto: Catherine Hélie © Editions Gallimard

Annie Ernaux modtager Nobelprisen i Litteratur 2022

07.10.22
Torsdag 6. oktober annoncerede Det Svenske Akademi, at verdens mest prestigefyldte litteraturpris - Nobelprisen i Litteratur - i år går til den franske forfatter Annie Ernaux.

Skarp, selvbiografisk forfatter

Det Svenske Akademi begrunder Nobelprisen til Annie Ernaux således:

"for modet og den kliniske skarphed med hvilken hun afdækker det personlige mindes rødder, fremmedgørelse og kollektive begrænsninger."

Læs mere på Det Svenske Akademis hjemmeside via dette link!

Forfatterweb skriver om Annie Ernaux:

"Den selvbiografiske forfatter Annie Ernaux betragtes som en af sin tids vigtigste franske stemmer. Med afsæt i sit eget liv tegner hun et portræt af fortiden og samtiden. Hun skriver om pige- og kvindeliv, begær og skam, kønsroller og klassesamfund, tid og hukommelse og løfter sin egen historie til en fælles, europæisk fortælling. I sit hjemland har Ernaux længe høstet stor anerkendelse og priser for sine bøger, og de senere år har hun også nydt et internationalt gennembrud med ”Årene”, der anses for at være et hovedværk i hendes forfatterskab."

Læs mere om Annie Ernauxs forfatterskab på Forfatterweb via dette link!

Nobelprisen i Litteratur

Nobelpriserne er opkaldt efter den svenske kemiker, ingeniør og opfinder Alfred Bernhard Nobel (1833-1896). I 1895 offentliggjorde han, at han ville testamentere det meste af sin formue til at oprette 5 store priser inden for områderne fysik, kemi, medicin, litteratur og fred. I 1968 blev en 6. pris for økonomi stiftet af Sveriges Rigsbank til minde om Nobel. Vinderne offentliggøres hvert år i oktober måned, og selve prisoverrækelsen finder sted på Nobels dødsdag 10. december. 

Nobelprisen i Litteratur er blevet uddelt siden 1901, og mange store personligheder har modtaget prisen - heriblandt Harold Pinter, Dario Fo, Samuel Beckett, Jean-Paul Sartre, Albert Camus, Ernst Hemingway, Winston Churchill, T.S. Eliot, Thomas Mann, Selma Lagerlöf og Bob Dylan.

Prisen er også blevet tildelt de tre danske forfattere Henrik Pontoppidan (1917), Karl Adolph Gjellerup (1917) og Johannes V. Jensen (1944), mens Karen Blixen flere gange har været i spil til prisen.

Find inspiration til læseoplevelser i vores emneliste "Nobelprisen i litteratur" via dette link!

Materialer