Nyborg Bibliotek
Torvet 11
5800 Nyborg
Køb billet(ter)

Hør om biblioteksbygningens arkitektur og interiør

18.09.19
Kom til et spændende oplæg om biblioteksbygningens arkitektur og interiør i et kulturhistoriske perspektiv. Lektor Nan Dahlkild indleder med at fortælle om bygningens arkitektur, hvorefter Enhedsleder ved Museum Sønderjylland, Anne Blond, vil fortælle om Wegners møbeldesign til Nyborg Bibliotek og generelt.

En helt særlig bygning

Da Nyborg Biblioteks bygning blev indviet i 1939, var det et af landets mest moderne biblioteker. Bygningen blev tegnet af de to store arkitekter Erik Møller og Flemming Lassen, som i 1940 modtog Eckersberg Medaillen for deres arbejde med Nyborg Bibliotek. Derfor er bygningen af stor betydning indenfor dansk arkitektur- og bibliotekshistorie.

Erik Møller har blandt andet arbejdet som arkitekt på Industriens Hus i København og Aarhus Rådhus sammen med Arne Jacobsen, mens Flemming Lassen har arbejdet som arkitekt på bl.a. Søllerød Rådhus sammen med Arne Jacobsen.

Store danske designere

Interiøret blev designet specielt til Nyborg Bibliotek af Hans Jørgen Wegner med enkelte dele designet af Arne Jacobsen. Wegner var på pågældende tidspunkt midt i tyverne og havde lige færdiggjort sin uddannelse ved Kunsthåndværkerskolen i København året før indvielsen.

Hans Jørgen Wegner og Arne Jacobsen har begge indskrevet sig i designhistorien som nogle af dansk designs helt stor mestre. Wegner er især blevet kendt for ikoniske møbler som Y-stolen, Påfuglestolen og Bamsestolen, mens Arne Jacobsen foruden sine arkitektoniske mesterværker har designet møbelklassikere som Ægget, Syveren og Svanen.

Nan Dahlkild

Nan Dahlkild er Ph.D. og lektor ved Københavns Universitet, hvor han forsker og underviser i kulturhistorie, kulturpolitik, arkitektur, design og byplanlægning m.m.

Han har en stor viden om bibliotekernes arkitektur og historie og har skrevet flere artikler og bøger om emnet – heriblandt bøgerne ”Huse der har formet os” og ”Biblioteket i tid og rum”. Han har tidligere besøgt og skrevet om biblioteksbygningen i Nyborg og er meget fascineret af denne, så Dahlkild er om nogen den rette til at fortælle om vores bygning.

Anne Blond

Anne Blond er cand.mag. i kunsthistorie og har desuden studeret design ved Kunstakademiets Arkitektskole. Hun arbejder som enhedsleder for kunst ved Museum Sønderjylland, som bl.a. rummer Kunstmuseet i Tønder, der huser en fast udstilling af Hans J. Wegners møbler.

Gennem sit arbejde på Kunstmuseet i Tønder har Anne Blond været hovedredaktør på bogen ”Hans J. Wegner – Et nordisk designikon fra Tønder”, så hun har en stor viden om Wegners virke.

Billetter

Det er gratis at deltage, men da der er et begrænset antal pladser, skal du bestille billet.

Biblioteksbygningen fylder 80 år

Den 18. september er det præcis 80 år siden, at Nyborg Bibliotek slog dørene op til den nye og meget moderne biblioteksbygning lige i hjertet af Nyborg.

80 år senere bor vi stadig i denne arkitektoniske perle og derfor inviterer vi dig til at fejre vores unikke bygning sammen med os. Dagen er fuld af festlige indslag som bl.a. fødselsdagsreception, spændende foredrag, rundvisninger, udstilling og musik.