Sofie Malmborg modtager Bogforums Debutantpris 2020

Søndag 8. november modtog Sofie Malmborg Bogforums Debutantpris 2020 for romanen "Bargums synder", som ifølge juryen er ”et træfsikkert og illusionsløst portræt” skrevet "nænsomt og prægnant".

Sofie Malmborg og "Bargums synder"

Sofie Malmborg (f. 1991) blev uddannet som antropolog fra Københavns Universitet i sommeren 2020, og debuterede tidligere på året som forfatter med romanen "Bargums synder", for hvilken hun nu har modtaget Bogforums Debutantpris.

Romanen forgår i slutningen af 1700-tallet. Efter 16 år i uvished, opdager Rebecca sine forældres navn og mange spørgsmål presser sig på. Hvorfor flygtede handelsmanden Frederik Bargum ud af landet og efterlod sine børn?

Ifølge Jette Holmgaard Greibe fra Litteratursiden, er romanen "skrevet så levende og malerisk, at man skulle tro, hun (Malmborg) havde været i hælene på sin hovedperson."
Du kan læse hele Greibes anmeldelse via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)

Juryens begrundelse lød:

"En ægte, diskret markeret undren løber gennem denne roman: hvem er han – denne Frederik Bargum, den danske handelsmand og slaveejer fra 1700-tallets København, hvis livs store spring og tunge fald gradvist udfoldes på bogens 317 overbevisende, velkomponerede sider. Malmborg skriver både nænsomt og prægnant om individualisten og instrumentalisten Bargum, som vil drive forretning og tjene penge, som er drevet af virkelystens idealer, men som sidder fast i en dansk virkeligheds kedsommeligt lunkne suppe. Hvordan kommer han videre derfra? Han satser. Malmborg skriver lakonisk, nysgerrigt observerende om en mand, som mangler dømmekraft og dydens dannelse. En mand, der mangler det menneskelige gehør, som forfatteren til gengæld lysende demonstrerer, at hun ejer. Sofie Malmborg er i det hele taget en forfatter, der lytter til sit stof. ”Bargums synder” er et mentalitetsportræt og et tidsbillede. Der er noget effektivt over skrivestilen, som ikke bunder i hurtighed men i grundighed. Den viser sig også i respekten for det historiske materiale. Den historiske virkelighed står klart og sanseligt frem for læseren, den er tydelig, men selvom Bargum kan lide at pynte sig, så klæder romanen sig aldrig i overdreven staffage. Malmborg har en evne til at sætte scener og tableauer med en stor doseringssikkerhed. ”Bargums synder” er et træfsikkert og illusionsløst portræt af en mand, der hverken kan indfri sine veksler eller sine ambitioner. Men romanen - den har til gengæld indfriet alle denne jurys forventninger."

Øvrige nominerede

46 bøger var i år indstillet til Bogforums Debutantpris, og foruden Malmborg var de shortlistede:

  • Annette Bjergfeldt, ”Højsangen fra Palermovej”
  • Gry Stokkendahl Dalgas, ”Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej”
  • Bjørn Poulsen, ”Opkald fra Mælkevejen”
  • Jeanne Goldscmidt, ”Faster Hildas Testamente”

Bogforums debutantpris

Bogforums Debutantpris uddeles hvert år ved åbningen af Bogforum - Danmarks største litterære event. Eftersom Bogforum i år var aflyst grundet corona, valgte man i stedet at sende en 12 timer lang bogfestival på DR2, hvor Bogforums Debutantpris blev uddelt. Foruden æren lød prisen på 50.000 kr.

Du kan se hele Bogfestivalen på DR2 via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)

Foto af Sofie Malmborg til venstre: Tine Harden
09.11.20