
Elever fra Nyborg Gymnasium anbefaler
"Det øjeblik du tvivler" af Sarah Engell
Jeg ville anbefale den her bog til mennesker som kan lide drama, fordi det er der meget af i den her bog. Den har at gøre med teenagere og problemer, som man har til hverdag, så som teenager kan man relatere til den. Det er en god bog, som er interessant. Jeg kan normalt ikke lide at læse ret meget, men den her bog er meget god.
"En flænge i himlen" af John Green
Jeg læste faktisk bogen efter at have set filmen, da jeg slet ikke kunne få armene ned, da jeg var færdig. Jeg synes bogen (og filmen) er helt igennem fantastisk. Den er meget detaljeret, fængende, rørende og meget anderledes end de film, jeg har set om unge med kræft. Den er efter min mening rigtig god, og jeg synes, det er en bog, alle burde læse, fordi den virkelig giver et godt indtryk af, at man godt kan være positiv, selv om man er ramt af en livstruende sygdom. For mit vedkommende er det her en af de første bøger, jeg synes er så god, at jeg faktisk har lyst til at læse den igen. Jeg kan stærkt anbefale bogen til unge mennesker, som gerne vil have en forståelse for, hvordan livet som ung med kræft kan være.
"En dag vil vi grine af det" af Thomas Korsgaard
Bogen handler om en dreng ved navn Tue, som fortæller om sit teenageliv. Vi lærer både om hans forhold til sin familie men også venner og skolekammerater. Jeg kan virkelig godt lide bogen, fordi den er ærlig, og jeg tror også, den er meget relaterbar for mange mennesker, som også kender til familiekonflikter, venskab, kærlighed, og hvordan det er at være teenager generelt.
Jeg har allerede anbefalet bogen til mine venner og folk på min alder, men også mine forældre og folk imellem vores aldre. Jeg ville i hvert fald ikke læse den, hvis jeg var meget yngre end mig selv, fordi der er nogle barske og udpenslede ting i bogen, som kræver en vis modenhed for at kunne forstå, hvad det er der virkelig bliver sagt.
"Ravnenes Hvisken" af Malene Sølvsten
”Da jeg svingede ud på gangen, løb jeg lige ind i en mørkhåret fyr. Det føltes, som om jeg torpederede en betonvæg, og jeg var selv lige ved at vælte. Med et fast greb om mine skuldre holdt han mig på benene. Jeg blev ramt af en kraftig duft af skov og frisk luft og noget, jeg ikke kunne identificere. Han så ned på mig med intense, mørke øjne.” Jeg synes, at dette er en vigtig del af bogen, fordi det er på side 21, som stort set er i starten, og det er første gang, man stiller spørgsmålstegn ved, hvad der sker, siden hun beskriver, at hun løber ind i manden som at torpedere ind i en betonvæg. Det viser også forfatterens måde at beskrive tingene på, hvilket vil fortsætte, når man læser videre.
"Eva" af Kristine Brøndum
Det bedste ved bogen var handlingen. Jeg kan godt lide, at den starter med, at personerne er triste, og den slutter med, at de har et godt liv og kommer til at være glade fra nu af. En anden ting jeg lagde mærke til, mens jeg læste bogen, var, at hvert kapitel har en specifik titel, som passer til handlingen i dette kapitel. For eksempel hedder det andet kapitel ”Tivoli”, og det handler om, at hovedpersonen og den mystiske mand skal i Tivoli. Den information, som læseren får fra titlen, er vigtig, fordi man får at vide hvor historien foregår, hvad den handler om og nogle gange hvad personerne går op i. I ”Tivoli” kan begge to lide at genopleve barndommen og at lave sjove ting.
"Barndommens Gade" af Tove Ditlevsen
Jeg synes, at det er en vigtig del af ens liv at finde sig selv og vide, hvor man kommer fra, fordi man sagtens kan være i tvivl om sin identitet nogle gange. Efter min mening, synes jeg ikke at der var en dårlig del af historiens plot. Men hvis der er en ting, som jeg skal sige, jeg ikke så godt kunne lide, er det, hvor lang bogen er. Jeg kan ikke specielt godt lide at læse, så det at jeg skulle bruge så meget tid på at læse denne bog, var lidt en ulempe for mig.
"Barndommens Gade" af Tove Ditlevsen
Efter min mening er det bedste i bogen Ditlevsens meget visuelle skrivemåde. Til trods for hvor trist plottet sommetider kan være, får man som læser et fantastisk indblik ind i hovedpersonen Esters tanker og dilemmaer. På grund af dette, selvom Esters situation er meget langt bort fra danskere i dag, bliver man som læser meget nemt transporteret tilbage til den gang, man selv var barn. Personligt, følte jeg meget sympati for Ester, hvilket også gjorde plottet så trist at læse, fordi jeg så nemt kunne se mig selv som barn i Esters situation.
Jeg ville anbefale romanen til en, der gerne vil fordybe sig i dansk kultur og historie. Bogen beskriver rigtig flot Danmark i den tidsperiode, og har givet mig som læser meget forståelse af, hvordan Danmark har udviklet sig over det 20. århundrede.
"Den Sporløse" af Morten Remar
Efter at have læst hele bogen og reflekteret lidt over det, jeg har læst, kan jeg sige, at jeg ikke er særligt imponeret. Den grundliggende ide med bogen var ellers spændende. Denne ide, at krimiforfattere bliver myrdet, som de beskrev at ofrene blev det i deres egne bøger, synes jeg gjorde det meget interessant. Jeg synes dog ikke, at forfatteren udnyttede konceptet lige så meget, som han kunne have gjort. Jeg synes at bogtempoet var underligt. Borgen startede med drabet af Krimidronning Malene Zetterblad, og så var der ikke egentlig ikke noget fremskridt indtil det andet mord, som skete omkring halvvejs gennem bogen. En anden dårlig ting ved bogen var, at der intet dybt var i karaktererne, beskrivelserne eller relationerne. Vi ser sjældent forfatteren dykke ned i at udforske karakterernes følelser. På én måde får det læseren til at spille en større rolle – hvis det var meningen – men ofte gør det bare bogen overfladisk og kedelig.
"Patienten (Eftersøgningen og andre noveller)" af Peter Seeberg
Generelt syntes jeg, novellen var meget interessant og spændene. Jeg synes også, at denne novellesamling var interessant, da den kunne fortolkes på forskellige måder. Personligt tror jeg, at den kan forbindes med identitet, i den forstand at man ikke ved, hvem man er, og hvordan man kan miste sig selv. ”Jeg tænker på mit liv, om det er mit, eller om det tilhører lægerne, og i så fald om jeg overhovedet er mig selv mere”. Jeg valgte dette citat, fordi det giver en god forklaring på hele historien og dens betydning. Desuden havde denne sætning en speciel effekt på mig, da det føltes meget personligt. Jeg vil anbefale denne bog til alle på min alder, der kan lide at læse, fordi jeg tror, at teenagere kan få meget ud af det, da det er den alder, hvor folk gennemgår mange forandringer og er usikre på sig selv. Bogen er også nem at læse og meget interessant, så stor anbefaling herfra.
Historier af H.C. Andersen
Jeg synes, at bogen er en meget interessant historiebog, ikke kun på grund af alle de historier, der er med, men på grund af hvilke historier der er. Bogen er fyldt med alle mulige klassikere, som man kan huske, man har læst som barn, eller hvis man var så heldig at ens forældre læste dem højt for en før, man sov.
Jeg forstod bogen som en samling af H.C. Andersens historier, en slags serie af alle hans bedste fortællinger. Det bedste ved bogen er helt sikkert, hvor mange af de her små historier, der kunne presses ind på 402 sider.
"Vi kan gøre meget" af Casper Eric
Det var overraskende, at der allerede var en bog om coronavirus-pandemien, men den hjalp mig meget med min forståelse af digtene og budskabet i bogen. Fordi jeg også har levet gennem pandemien, kunne jeg bedre relatere til de fleste af digtene og hovedpersonens følelser. Jeg føler også, at mine egne oplevelser skabte et nyt perspektiv og en nostalgisk stemning, mens jeg læste.
Jeg elsker, at bogen er letlæselig, og derfor kan man tage den med i byen eller til skole. Bogen kan nydes af alle folk i alle aldre, men jeg føler, at den yngre generation, som har levet gennem pandemien under deres tid i gymnasiet eller på universitetet, vil kunne lide bogen mest. Digtene giver dem en chance for at reflektere over deres liv under karantæne, og hvordan isolation har ændret dem. Selve bogen indeholder meget refleksion og har stort fokus på ens følelser, og derfor kan den føles ret nostalgisk.
"Himlen Er Altid Højere" af Jonas Moström
I det hele taget var jeg interesseret i at læse bogen, selv om der var nogle steder i teksten, hvor jeg ikke forstod, hvad der skete. Jeg følte mig meget afslappet, og det var hyggeligt, imens jeg læste den, for teksten er ikke meget detaljeret men simpel nok til, at man ikke bliver stresset af at læse den.
Jeg synes personligt, at det er interessant at have en mandlig forfatter skrive om en kvindelig hovedperson uden at kunne skrive ud fra et kvindeligt perspektiv. Jeg føler dog, at forfatteren navigerer rundt i de mest åbenlyse og klodsede stereotyper. Sprogligt kan bogen nogle gange gentage bestemte ord og begreber. Forskellige karakterer og miljøet kunne være meget mere interessante og levende, hvis de var beskrevet mere. På den anden side gør det bogen meget let at læse.
"Kære søster" af Naiha Khiljee
Min overordnede opfattelse af bogen er, at der stadig er meget diskrimination imod kvinder i verden, og at det især er slemt for muslimske kvinder både i Danmark men også i udlandet. Jeg synes, det er vigtigt at snakke om dette emne, fordi det gør os opmærksomme på den slags diskrimination, som muslimer oplever i Danmark, og den skjulte racisme, som vi selv nogle gange deltager i. Jeg anbefaler denne bog til alle som interesserer sig for menneskerettigheder og feminisme, og for alle i min danskklasse, fordi jeg synes, den er relativt nem at læse, samtidig med at den stadig diskuterer nogle vigtige emner.
"Sig alt er godt mor" af Ida Tønnesen
Jeg synes at Sig alt er godt mor er en god bog. Den er rørende, men selvom bogen handler om depression og Liv, som har det svært med livet, er den skrevet på en særlig måde, så den er smuk og indbydende. Jeg synes, det bedste ved bogen er, at alt er skrevet fra Livs perspektiv, da hun er meget observant, og man får meget at vide, og man kan sætte sig ind i Livs opfattelse af livet. Man får også en vis sympati for Liv, da det eneste hun vil, er at være sød mod alle og passe ind.
"Mand uden ansigt" af Dennis Jürgensen
Selvom bogen er skræmmende, er der en smule humor involveret, og du har stadig en mulighed for at smile. “… og han vidste at han ville gøre det igen. Ønskede det, var nødt til det.” Dette var en del, jeg fandt interessant ved bogen. Det fik mig til at stille så mange spørgsmål: Hvorfor blev han nødt til at dræbe? Det gav mig endnu mere lyst til at blive ved med at læse videre i bogen.
"16 år i Sibirien: Erindringer af Israel" af Samuel Rachlin
Jeg vil anbefale denne bog til dem, der er interesserede i at lære og se, hvad menneskeheden gør under denne slags omstændigheder og lære om deportationerne fra de baltiske lande, som mange mennesker ikke kender til.
"Smaragdsliberen" af Anne-Cathrine Riebnitzsky
Jeg kunne godt lide bogen. Den var interessant og skrevet meget godt. Handlingen var ret dramatisk, især til sidst. Det er netop interessant at se de forskellige folk behandle ting anderledes i deres forskellige tro, for bogen handler meget om død og livets skønhed, som jo er meget religiøse temaer. En ting, jeg godt kunne lide, var, hver gang der blev talt om ædelsten. For nogle gange fortæller karaktererne om nogle ædelsten. Og selvom jeg ikke er så begejstret for kemi, så er det stadig meget interessant at læse om smaragder og rubiner og så videre. Alt i alt var det en skøn oplevelse at læse den. Men der var stadig nogle ting, jeg synes var lidt irriterende. Jeg synes ikke, at Zaras historie var min ynglings, selvom det var dem, der fyldte mest. Men jeg kunne bedre lide kapitlerne, der handlede om Pierre og Youssef. Så dem synes jeg næsten, der skulle havde været flere af. Det var der, hvor der skete mest. Jeg kan anbefale bogen til folk, der er interesseret i filosofiske tanker, religiøse temaer og etiske spørgsmål (og selvfølgelig ædelsten). Det er en god bog, men jeg kan godt forestille mig, at nogle vil finde den kedelig.
"Overleveren" af Martin Jensen
Denne beskrivelse er tilegnet de folk, som har interesse for at læse bogen, siden det også er vigtigt at høre om de egenskaber, som kan have en afgørende indflydelse på den generelle vurdering af bogen. Man kan få problemer med at læse bogen, hvis man ikke kan tåle vold, siden det er en vigtig del af selve romanen. Derfor er det ikke en bog for børn, siden det vil være svært for dem både at forstå og fordybe sig i teksten, primært på grund af den tidligere nævnte grusomhed og handlingens kompleksitet. Derfor vil jeg anbefale denne bog til dem, som elsker historiefaget, siden denne roman er rig på sådanne aspekter. Den vil ikke kun udvide jeres viden om de begivenheder, som fandt sted i vikingetiden, men også give en forståelse for detaljerne i den svære kamp mellem de kongelige kandidater, som ville gøre hvad som helst for at få deres hænder på kronen.
En stor tak til eleverne og Nyborg Gymnasium for de gode anbefalinger.