Mathias anbefaler: Ny roman af forfatteren bag ”Døgnkioskmennesket”.

10.03.22
Sayaka Murata har forfattet endnu en velskreven og interessant roman om at føle sig uden for samfundets normer og forsøge at overleve imod alle odds.

Flugten fra menneskefabrikken

Sayaka Murata (født 1979) er en prisvindende, japansk forfatter. Hun debuterede i 2003 og skrev ni japanske romaner, inden hun fik sit internationale gennembrud med ”Døgnkioskmennesket”, der udkom på dansk i 2019. I efteråret 2021 udkom hendes nyeste roman ”Jordboerne” på dansk - endnu et fantastisk værk fra Muratas hånd, der er med til at slå hende fast som en af tidens helt store og interessante, japanske forfattere.

Ligesom med ”Døgnkioskmennesket” handler ”Jordboerne” om at føle sig uden for samfundets normer. Vi følger den unge kvinde Natsuki, der lever i et platonisk forhold med sin mand Tomoomi. Begge har svært ved at leve op til ”menneskefabrikkens” krav om at formere sig og leve et normalt liv, så de flygter op til Natsukis bedsteforældres hus i bjergene, hvor hun i sin barndom tilbragte Obon-ferierne med sin fætter og kæreste Yuu. Måske kan de sammen finde en vej ud af jordboernes verden?

En absurd rutsjebanetur

”Jordboerne” er langt mere dyster end sin forgænger. Den er grænsesøgende og behandler alvorlige emner som forældresvigt, psykisk vold, seksuelle overgreb og mord. Men den er også til tider håbefuld, og Natsukis eventyrlige syn på sin magi og planeten Pohapipinpobopia skaber noget til tider smukt og håbefuldt, om end denne forblændende livsillusion har en makaber bagside.

I ”Jordboerne” låner Murata fra de klassiske detektivromaners mystik og den japanske tradition for absurde fortællinger, så man som læser ofte har ved at skelne mellem virkelighed og fantasi i denne yderst uforudsigelige roman, der ender ud i en voldsom og grotesk slutning, som virkelig har skabt stor debat verden over og lægger op til eftertanke og refleksion over ikke alene handlingen men også hele samfundet omkring os.

Alt det aparte og gruopvækkende i romanen, pakkes ind i Muratas smukke, rolige og nærmest poetiske sprog og fortællestil, der gør det til en sand fryd at læse. Hun kan få alt fra det mest hverdagslige at fremstå eventyrligt og det mest horrible til at virke naturligt, hvilket skaber en vidunderlig kontrast til handlingen.

Forbered dig på at blive rystet godt igennem på denne vilde og mørke rutsjebanetur, der byder på mange uventede sving og får mavesækken til at slå et par kolbøtter! ”Jordboerne” kan lånes på Nyborg Bibliotek.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 10, 2022.
Læs Lokalavisen online via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)

Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018.
Læs interviewet med Mathias via dette link - åbner eksternt indhold i nyt vindue

Læs alle Mathias' boganbefalinger via dette link - åbner internt indhold