4 - kvalitetsuddannelse. Verdensmål for bæredygtig udvikling.

International Læsedag: Sådan styrker du dit barns læselyst

8. september er det FN’s Internationale Læsedag og i den anledning har vi lavet denne artikel med inspiration til, hvordan du skaber læselyst hos dit barn.

Læselyst og Den første læsning

LÆSELYST! – må være bibliotekarernes mest benyttede ord, for det at læse eller få læst højt er god hjernegymnastik for alle aldre. Især i barndommen kan læsning være et vigtigt værktøj i barnets udvikling, og børn har generelt set lettere ved at knække den berømte læsekode, når de fra en tidlig alder, har stiftet bekendtskab med bøger. Helst masser af dem. Og gerne ALLE slags bøger, for der findes ikke forkerte bøger.

Der er mange ting, man som forældre kan gøre for at booste læselysten, f.eks. højtlæsning, lydbøger og selvlæsning, på det niveau, som barnet befinder sig på.

Men hvor skal du starte?

Læs højt!

Læs højt for dit barn så ofte som muligt, og nyd samværet, roen og nærheden. Start f.eks. med klassikerne fra din egen barndom (f.eks. Grimms og H.C. Andersens eventyr, Astrid Lindgrens ”Emil fra Lønneberg” og lignende) og fornøj jer så med nyere og sjove bøger som f.eks. ”Tro, håb og gorgonzola” af Lars Daneskov.

Det nystartede skolebarn

Kom forbi bibliotekerne i Nyborg, Ullerslev og Ørbæk og find de meget lette bøger, også kaldet lydrette bøger. Det er bøger med 2-4 stavelser, og som de fleste kan læse i 1. klasse. Nogle kan allerede i 0.klasse.

Barnet der er godt i gang med at læse

Her vil jeg især anbefale serier og mange af dem. Masser af sjov og ballade, gys og gru, fantasy og klassikere. Bare læs! Jeg kan ikke anbefale denne nok: "Vildheks" af Lene Kaaberbøl.

Barnet, der ikke har lyst til at læse

Snak med bibliotekaren, men få barnet til selv at vælge, hvad de vil låne og vis gerne vejen til tegneserier og faktabaserede bøger, aviser og blade. Der er masser af nye udgivelser, hvor der er mange illustrationer i og som er vildt sjove. F.eks. ”Mogens og Mahdi” af Kim Fupz Aakeson. 

Den unge læser

Fantasy er for mange vejen frem, men i de senere år er der også kommet mange rigtig gode bøger til unge, der tager afsæt i de unges liv her og nu. Særligt vil jeg fremhæve en af Sarah Engells bøger: "Tag gaden tilbage"

Find bøger til begynderlæseren

SPØRG din bibliotekar! Vi er der for at rådgive lige præcis dig og dit barn.

Disse lydrette bøger (og mange andre i samme stil) anbefales til begynderlæseren: 

FN's Internationale Læsedag og Verdensmål 4

Lige siden 1966 har 8. september været FN's Internationale Læsedag, hvor der verden over sættes fokus på læsning og især den tidlige læsning, som også kaldes literacy. Literacy er vores kompetence til at afkode, forstå og anvende bogstaver, tal, tegninger, billeder og andre symboler. 

Læsning er generelt set et vigtigt emne for biblioteker, skoler og politikere verden over. Med FN's Verdensmål fra 2015 er Kvalitetsuddanelse sat på som et af verdens 17 vigtigste mål for at skabe bæredygtig udvikling, og her er ét af delmålene, at vi inden 2030 skal sikre, at alle unge og en betydelig del af voksne mænd og kvinder kan læse, skrive og regne.

Det er vi allerede i fuld gang med at arbejde på i Nyborg Kommune, hvor Nyborg Bibliotek og skolerne i flere år har arbejdet sammen på at skabe læselyst med bl.a. projektet Læsningen er LØS.

Er du barn, ung eller voksen, så har vi helt sikkert en læseoplevelse på hylderne, der passer til dig. 

4 - kvalitetsuddannelse

Vil du vide mere?

Se vores store temaside om Verdensmålene og bæredygtighed via dette link!