Amida anbefaler: "Levende og Døde" af Han Kang

11.06.21
Amida Ismaeil fra Birkhovedskolen er i praktik i denne uge og har i den anledning skrevet en boganbefaling af Han Kangs roman "Levende og Døde".

Uskyldige, der ofrede deres liv for frihed og rettigheden til at ytre sig

af Amida Ismaeil

Allerede fra de første sider, kan man mærke det daværende udemokratiske Sydkorea. Det er nemlig ’Levende Og Døde’ af den prisvindende koreanske forfatter Han Kang.

Året er 1980, og flere hundrede civile demonstranter og studenteroprørere er blevet brutalt dræbt af militære styrker i den sydkoreanske by Gwangju, hvoraf mange aldrig blev fundet eller identificeret.

I ’Levende og døde’ fortæller forfatteren om alle de uskyldige, der ofrede deres liv for friheden og rettigheden til at ytre sig uden censur. Fra demonstranter og frihedskæmpere, der lider under grusom tortur, til forældre der mindes og ser mistede børn overalt. Vi møder et samfund præget af tavshed, rædsel og fortielse. Samtidigt findes der en mægtig vilje til at fortælle og give menneskeligheden tilbage til de, der fik den taget fra sig. En tidløs historie, som emmer af skønhed og medmenneskelighed.

Gennem romanen følger vi en række mennesker, hvis liv krydser spor og på den ene eller anden måde gennem tid har forbindelse til massakren og i sidste ende til Han Kang. Han Kang er selv født og opvokset i Gwangju, og flyttede som tiårig til Seoul i 1980. Den familie, der flyttede ind i hjemmet, mistede på grusom vis deres yngste søn, 14-årige Dong-ho, under massakren – det er ham, bogen tager udgangspunkt i.

Han Kang gjorde sig første gang bemærket I 2016, da hun fik Man Booker-prisen for romanen Vegetaren, som kritiserede samfundsstrukturen og de fastlåste familiemønstre. Hun er kendt for at gøre opmærksom på emner, som skaber diskussion i den offentlige debat.

Det er et gribende og rystende mesterværk, der fortæller os, hvor vigtigt det er at kæmpe for frihed, demokrati og menneskerettigheder.

- - - - -

Amida lavede også en udstilling med ni andre gode, asiatiske romaner. Du kan læse mere om og reservere alle de ti bøger herunder.

Materialer