Gyldendals forsider til "Kun en pige", "De sendte en dame" og "Lise Nørgaard - De første 100 år".

Farvel, Lise Nørgaard

02.01.23
Den ikoniske og folkekære danske forfatter og journalist Lise Nørgaard afgik ved døden 1. januar 2023. Hun blev 105 år gammel. Vi har samlet en række bøger af og om hende for at ære hendes minde.

Kvinde i en mandsdomineret verden

Lise Nørgaard blev født 14. juni 1917 og voksede op i en borgerlig, konventionel familie i Roskilde. Opvæksten, som hun har beskrevet i erindringsromanen "Kun en pige", var præget af faderens skuffelse over, at Lise Nørgaard ikke blev en dreng. At moderen som hjemmegående husfrue var afhængig af sin mand kom i den grad til at præge Lise Nørgaards liv og virke, idet hun besluttede sig aldrig at ville lide samme skæbne som sin mor.

Efter at have færdiggjort realeksamen og sproguddannelsen på Translatørskolen, blev Lise Nørgaard i 1935 elev og senere ansat ved Roskilde Dagblad. Faderen havde vakt hendes interesse for litteraturen og derigennem sproget, hvorfor hun valgte journalistikken som levevej. I 1949 blev hun ansat ved Politiken, hvor hun bl.a. var med til at fornye kvinde- og forbrugerjournalistikken og virkede som rejsende reporter. Sidenhen bød karrieren også på arbejde for ugebladet Hjemmet, som hun desuden var chefredaktør for i 1975-77, og Berlingske Tidende. Hendes arbejdsliv som kvinde i et mandsdomineret fag har hun berettet om i erindringsromanen "De sendte en kvinde".

Forfatteren Lise Nørgaard

Selvom Lise Nørgaard først og fremmest så sig selv som journalist og i befolkningen nok er mest kendt for at være hjernen bag den elskede TV-serie "Matador", har hun ved siden af forfattet en række skønne bøger, der med hendes særlige humor og skarpe pen stiller skarpt på forskellige samfundsforhold. Hun debutterede i 1959 med romanen "Mor bag rattet" om kvinders erhvervelse af kørekortet og deres kamp for at få lov til at bruge det. Romanen blev en stor succes. Sidenhen udgav hun "Sorte syvlinger" om sine elsekde hunde, "Volmer" om livet i en dansk provinsby og "Julen er hjerternes fest", hvor stikker til alle spændingerne i vores elskede juletraditioner. 

Skønlitterære bøger af Lise Nørgaard:

Erindringer og andre bøger af Lise Nørgaard:

Bøger om Lise Nørgaard:

Kilder: lex.dk og Forfatterweb