Fotografi: Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd

Niviaq Korneliussen modtager Nordisk Råds Litteraturpris 2021

03.11.21
Ved Nordisk Råds årlige prisoverrækkelse tirsdag 2. november 2021 modtog den grønlandske forfatter Niviaq Korneliussen Nordisk Råds litteraturpris 2021 for romanen ”Naasuliardarpi” (Blomsterdalen).

Naasuliardarpi - Blomsterdalen

"Blomsterdalen" af Niviaq Korneliussen er en gribende fortælling om en ung grønlandsk kvindes omtumlede liv.

Da hun er 13 år, sker det første selvmord i hendes nærmiljø. Sin egen begravelse har hun planlagt i Tasiilaqs høje fjelde på den navneløse del af kirkegården i Blomsterdalen, hvor de skrigende plastikblomster lyser op i sneen. Hun skal læse på universitetet i Aarhus, hun har en elsket kæreste og en kærlig familie men alligevel føles intet, som det skal. Verden nærmer sig klaustrofobisk, og tiden begynder at rinde ud.

Karin Høyer fra Litteratursiden beskriver bogen som:
"... en vanvittig smuk og grum roman om selvmord blandt Grønlandske unge. En vigtig bog, der tager plads i sin læser og bør skabe debat."

Læs hele anmeldelse via dette link!

Juryens motivering

Niviaq Korneliussens roman Naasuliardarpi (Blomsterdalen) har begejstret juryen med sin levende intensitet. Naasuliardarpi handler om kærlighed, om venskab og om at være en del af et postkolonialt samfund. Det stærkt rørende værk giver indblik i grønlændernes liv i dag og de traumer, der stadig sætter dybe spor i hverdagslivet.

Det er en smuk, men også smerteligt rå fortælling. Døden for egen hånd er hele tiden den unge hovedpersons ledsager, men på trods af dette mørke stråler romanens kærlighedsspor af lys og ømhed. Sproget er direkte og meget præcist sansende, og selvom romanens fortæller til sidst når et desperat slutpunkt og gør læseren til sit vidne, gestalter romanen en altopslugende længsel. Ikke bare efter døden, men også efter livet. Det er stærk kunst, der vil leve.

Grønlands nye stemme

Niviaq Korneliussen er en ny, stor forfatterstemme i Grønland. Hun blev født i Nuuk 27. januar 1990 og voksede op i den sydgrønlandske by Nanortalik. Hun har studeret samfundsvidenskab på universitetet i Nuuk og psykologi på Aarhus Universitet.

Hendes forfatterskab begyndte i 2012 med en novellekonkurrence, hvor Korneliussens novelle blev udgivet sammen med ni andre noveller i antologien ”Ung i Grønland – ung i Verden”, og dette satte skub i skrivningen. 

Med sin debutroman, ”HOMO sapienne” fra 2014, skrev hun som noget helt nyt i grønlandsk litteratur om homoseksualitet, identitet og kærlighed - temaer som hun også behandler i sin anden roman, ”Blomsterdalen” fra 2020. Niviaq Korneliussen er ikke bange for at bryde tabuer og skriver fornyende og forfriskende. Hun giver i sine romaner et rørende portræt af grønlandsk ungdom i dag.

Læs Forfatterweb portræt af Niviaq Korneliussen via dette link!

Bøger af eller med bidrag af Niviaq Korneliussen

Nordisk Råd og de 5 priser

Nordisk Råd er det parlamentariske organ for det officielle nordiske samarbejde. Nordisk Råd blev dannet i 1952 og har i dag 87 valgte medlemmer fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøerne, Grønland og Åland.

Læs mere om Nordisk Råd via dette link!

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikprisen, miljøprisen og børne- og ungdomslitteraturprisen. Priserne er hver på 350.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.

Læs mere om Nordisk Råds Litteraturpris via dette link!