Sygdom i litteraturen

12.10.16
Fysisk og psykisk sygdom i littaraturen

Hvad gør man, når man pludselig rammes af en alvorlig sygdom? Hvordan føles det, når man ikke længere kan kende sig selv eller sine nærmeste? Hvordan reagerer man, når ens far indlægges på psykiatrisk?

Sygdom er en del af vores hverdag. Det spejler sig i litteraturen, der indgående kan skildre, hvordan det er at være syg eller pårørende. Som læser kan man overgive sig til sorg, smerte og livets bagsider og træde direkte ind i sygdommens mørke. I litteraturen kan man læse om kærlighed og sygdom som tæt forbundne, hvor sygdom både styrker og opløser de nære bånd. Fiktionen giver en enestående mulighed for at se verden fra den syges perspektiv.

Sygdom i litteraturen er ikke et nyt fænomen. Amalie Skram beskrev kritisk livet på sindssygehospitalet, St. St. Blicher fortalte i ”Hosekræmmeren”, hvordan ulykkelig kærlighed endte i galskab, og i 1960’erne skrev forfattere som Tove Ditlevsen, Klaus Rifbjerg og Leif Panduro om psykiske lidelser. Tendensen er dukket op igen, nu med et mere individualistisk fokus.

Vi har samlet et udvalg af nyere skønlitterære værker hvori fysisk eller psykisk sygdom spiller en rolle.Denne side er inspireret af Forfatterweb. Læs mere om temaet sygdom i litteraturen her

Materialer