Forside Hvem slog Bambi ihjel Monica Fagerholm nordisk råds litteraturpris 2020

Monika Fagerholm vandt Nordisk Råds litteraturpris 2020

28.10.20
Børne- og ungdomslitteraturprisen gik til Jens Mattsson og Jenny Lucander for bogen "Vi er løver"

Den svensktalende finske forfatter Monika Fagerholm fik litteraturprisen for romanen Hvem slog Bambi ihjel?, oversat af Pia Juul.

Juryens motivering

Monika Fagerholms roman Vem dödade bambi? (Hvem slog Bambi ihjel?, Turbine, 2020, oversat af Pia Juul) er en stiliseret moralitet, som er skrevet med en rasende energi. En gruppe velstillede unge begår en gruppevoldtægt i den velhavende forstad, Villastaden, lige uden for Helsingfors. Fagerholm fokuserer ikke på offeret, men på gerningsmændene, og på det, som udspiller sig før og efter voldtægten. Især forældregenerationens forsøg på at glatte ud bagefter giver hende mulighed for at brillere med knivskarp samfundssatire. Sproget er skiftevis blussende i sin kraftfuldhed og melankolsk besværgende. I bogens tætte net af dialoger, omkvæd og populærkulturelle referencer findes en brutal sandhed, som rammer personerne, uanset hvor de vender sig hen. Gusten Grippe, den eneste af gerningsmændene, der føler skyld, bliver en modsatrettet kraft i forhold til det mørke sug fra det værelse, hvor overgrebet blev begået. Længslen efter det uforstyrrede stilles over for vores overfladiske og statusfikserede tid. Og det er en livsvigtig længsel, der skrives frem i form af erindringer om kærlighed og venskab. Det er øjeblikke, som man kan vende tilbage til for at hente styrke.

Billedbogen "Vi är lajon!" af den svenske forfatter Jens Mattsson og den finlandssvenske illustrator Jenny Lucander fik Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2020. Jens Mattsson og Jenny Lucander får prisen for et værk, som står ubetinget på barnets side med et insisterende børneperspektiv i både tekst og billede.

Om Nordisk Råds priser

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikprisen, miljøprisen og børne- og ungdomslitteraturprisen. Priserne er hver på 350.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.