Solvej Balle | still fra Litt Talk 2021

Solvej Balle modtager Nordisk Råds litteraturpris 2022

02.11.22
ed Nordisk Råds årlige prisoverrækkelse tirsdag 2. november 2021 modtog den danske forfatter Solvej Balle Nordisk Råds litteraturpris 2022 for romanserien ”Om udregning af rumfang”.

Solvej Balles bogprojekt er en stilfærdigt foruroligende, filosofisk rejse. Et tankevækkende og interessant spekulativt scenarie med Tara Selter, hvis liv er blevet en endeløs, forudsigelig trædemølle med én dag, der bliver ved med at gentage sig selv.

Ifølge Nordisk Råds jury: "Solvej Balle leverer med Om udregning af rumfang et mesterværk til tiden. Værket er Solvej Balles store comeback, ikke bare til dansk eller nordisk skønlitteratur, men til europæisk skønlitteratur."

Romanserien handler kort fortalt om Tara, som sammen med sin mand, Thomas, handler med antikvariske bøger. Efter en forretningsrejse er tiden gået i stykker og kommet imellem dem, fordi Tara er den eneste, der har været i- og oplevet den 18. november, mens Thomas og alle andre lever i dagen før. 

Ud siver en uhygge, der har tid nok. En uhygge, der lader kuldegysningerne udspringe af tidens vanvidstogt. Men det er også en tryg uhygge omfavnet af Solvej Balles kærlige sproglige opmærksomhed. 

Der er planlagt i alt syv bøger om rumfangsudregning.

Nordisk Råd og de 5 priser

Nordisk Råd er det parlamentariske organ for det officielle nordiske samarbejde. Nordisk Råd blev dannet i 1952 og har i dag 87 valgte medlemmer fra Danmark, Finland, Island, Norge, Sverige, Færøerne, Grønland og Åland.

Læs mere om Nordisk Råd via dette link!

Nordisk Råd uddeler hvert år fem priser: litteraturprisen, filmprisen, musikprisen, miljøprisen og børne- og ungdomslitteraturprisen. Priserne er hver på 350.000 danske kroner og uddeles i forbindelse med Nordisk Råds årlige session.

Læs mere om Nordisk Råds Litteraturpris via dette link!

Materialer