Besættelsen i litteraturen

09.04.20
9. april 2020 er det 80 år siden, at Danmark blev besat, men besættelsestiden er langtfra et overstået kapitel i skønlitteraturen. Her har vi samlet et lille udpluk af de mange faglitterære og skønlitterære værker, der åbner vores blik for, hvordan det var at leve under besættelsen – med angsten, modet og dilemmaerne.

Alle titlerne kan læses eller lyttes på eReolen.

Skønlitterære bøger:

Mellem kærlighed og pligt

”De nøgne træer” (1957) er en klassiker inden for besættelseslitteraturen og blev filmatiseret i 1991. I hovedtræk handler den om Holger, der kommer med i en modstandsgruppe ledet af den ældre Christian, som er gift med Gerda. Gerda og Holger genkender noget i hinanden, og de indleder et forhold. Da Christian under en sabotageaktion kommer til skade og må flygte til Sverige, befinder Gerda sig i et moralsk dilemma: skal hun blive hos sin nye kærlighed eller følge sin mand?

Besættelsens dybe spor

I familien Kaisers slægtshistorie er besættelsen langtfra et afsluttet kapitel. Ægteparret Ebba og Albert glider i løbet af besættelsestiden væk fra hinanden – han ind i modstandskampen og hun ind i armene på en tysk officer. Officeren omkommer i en bombeeksplosion, men efterlader sig Agnete i Ebbas skød. Men fortielserne og den forbudte kærlighed fortsætter i familien, da Agnete forelsker sig i og bliver gravid med en gift (tysk) mand, og datteren Ida vokser derfor også op uden at kende sin far.

Bomber og hverdag

Ofte har det været de mandlige sabotører, der er blevet skildret i kulturhistorien, men Mette Søs roman ”Snebær” (2013) er hovedpersonen sabotøren Maggie med kodenavnet Moskva. Sammen med to andre unge kvinder med dæknavnene Pim og Spot laver hun i efteråret 1944 sabotageaktioner, som bliver mere og mere blodige. Besættelsestiden skildres som en tid, hvor hverdagen går sin vante gang, men hvor krigen også ulmer lige under overfladen med kartofler i napoleonshattene og mistillid mellem mennesker.

Landsforræder eller redningsmand?

Erik Scavenius blev i efterkrigstiden af mange danskere anset for at være forræder, men Birgithe Kosovic giver i romanbiografien ”Den inderste fare I-II” (2016-2018) et mere nuanceret billede af den danske statsminister, der satte sig i spidsen for en dansk samarbejdsregering under besættelsen. Udover det indblik, som romanerne giver i Erik Scavenius som politisk menneske, skildrer forfatteren også hans private kærlighedsliv, der uundgåeligt også blev farvet af hans politiske arbejde.

Kilde: Forfatterweb

Faglitterære bøger:

Kom helt tæt på med øjenvidnerne

Gennem 220 personlige beretninger fra breve, dagbøger, erindringslitteratur, rapporter og redegørelser skrevet af danskere fra alle samfundslag om livet under besættelsen, tegner Dino Knudsen et bredt, samtidigt og nært billede af livet under besættelsen i sin bog "Øjenvidner til besættelsen". 

Barn af besættelsen

I Michael Müllers "Barn af besættelsen", fortæller 28 kendte danskere om deres opvækst under den tyske besættelse af Danmark, mens Andreas Fugl Thøgersen gennem breve, dagbøger og erindringer fra besættelsen, belyser de følger krigen fik for frihedskæmperne og deres børn, som voksede op med forældre traumatiserede af kampen og det tyske fangenskab i "Modstandskampens børn".

Livet bag mørklægningsgardinet

I 1940-45 steg antallet af fødsler, tilfælde af kønssygdomme og udgivelser af kulørte hæfter og film markant. Historiker Thomas Oldrup tager i "Fanden tage i morgen" temperaturen på det tilsyneladende mere aktive liv bag mørklægningsgardinerne. 

Find flere e-bøg og lydbøger om besættelsestiden her.