Halloween - Bliv en del af Danmarkshistorien

25.10.19
Skriv om dine personlige traditioner og oplevelser med halloween til Dansk Folkemindesamling - så er du med til skrive Danmarkshistorie.

Arkivering af danske højtider

På Dansk Folkemindesamling ved Det Kgl. Bibliotek har de i over 100 år indsamlet nedskrevne fortællinger om dagligliv og højtider såsom jul, kyndelmisse, midsommer og påske. Essensen i vores traditioner er, at de gentages år efter år - måske ned gennem flere generationer. Men traditioner er ikke en statisk størrelse. Nogle traditioner er kommet til, andre er blevet glemt, mens andre igen opstår, men i nye former. Alt det bliver bevaret og fortalt gennem arkivmaterialet på Folkemindesamlingen, og nu er det dig, der kan være med til at skrive dig ind i historien.

Dansk Folkemindesamling vil nemlig gerne vide mere om, hvad danskerne laver ved en af de nyere højtider - Halloween - og arkivarerne Lene Vinther Andersen og Maria Lanng håber derfor, at du vil hjælpe med at skrive de næste kapitler til arkivet.

Halloween - en ny højtid

Halloween har især hen over de seneste år vundet gradvist større indpas i gadebilledet, butikkerne, forskellige institutioner og private hjem i Danmark. Der bliver sat græskarlanterner op foran husene og nogle pynter hjemmet med spindelvæv, skelletter og flagermus. Børn og voksne klæder sig ud og drager ud i gaderne eller afsted til private fester. Streamingstjenesterne viser ekstra mange gyserfilm og institutioner og forretninger afholder uhyggelige arrangementer. Halloween ser ud til at være kommet for at blive, og derfor vil Dansk Folkemindesamling gerne vide mere om danskernes Halloween.

”Vi har næsten ingen beskrivelser af halloween i Dansk Folkemindesamling. Det vil vi gerne gøre noget ved nu og derfor inviterer vi alle interesserede til at deltage i et skrivernetværk om årets traditioner.”, udtaler arkivar Lene Vinther Andersen.

Fortællingerne vil indgå i arkivet og stå til rådighed for traditionsforskere og andre interesserede.

”Materialet vi får ind, vil være med til at tegne et billede af Halloween anno 2019. Det bliver materiale, som eftertidens historikere vil kunne granske og bruge til at forstå Halloween som tradition i Danmark,” udtaler Maria Lanng.

Sådan deler du din historie

Fortæl din historie via dette link.

Du vil blive stillet fem spørgsmål om halloween. Her kan du skrive om dine personlige erfaringer med traditionen. Dit bidrag er vigtigt for den viden, som eftertiden vil have om vore dages halloween. Du er derfor velkommen til at skrive om alt, hvad du finder vigtigt i den forbindelse – og både at svare, hvis du har gode, dårlige eller begrænsede oplevelser med halloween.

Hvis du har lyst til at deltage i skrivernetværket og senere svare på spørgsmål om andre af årets højtider, er der mulighed for at melde sig til det. Dansk Folkemindesamling ønsker nemlig over de næste år at indsamle viden om danskernes forhold til flere af årets traditioner og højtider. Det vil supplere de mange optegnelser, der allerede eksisterer i arkivets righoldige samlinger.

Du kan kontakte Dansk Folkemindesamling på skrivtilarkivet@kb.dk for mere information.