Læs en gyserklassiker

30.10.20
Halloween står for døren, og det er den perfekte anledning til at kaste sig ud i en af gyserlitteraturens klassikere.

Dracula

Bram Stokers gotiske gyser fra 1897 om vampyrgreven Dracula, er uden tvivl en af gysergenrens største klassikere, der har udødeligjort Dracula som vampyren over alle vampyrer. I romanen rejser Dracula fra Transylvanien til England for at få slukket sin blodtørst og skabe en hær af vampyrer. 

Reserver bogen via dette link (åbner intertn indhold)!

Frankenstein

Frankenstein fra 1818 er en anden af gysergenrens helt store klassikere. Historien om videnskabsmanden Victor Frankenstein, der syr legemsdele fra lig sammen for at skabe en levende skabning ud af det døde, er blevet et klasseeksempel på, når mennesker piller ved naturens orden og videnskabsfolk begynder at lege Gud. Desuden er romanen bemærkelsesværdig ved, at den er skrevet af den kvindelige forfatter Mary Shelley på en tid, hvor litteraturen var stærkt domineret af mænd.

Reserver bogen via dette link (åbner intertn indhold)!

Edgar Allan Poe

Det er umuligt at tale om klassisk gyserlitteratur uden at nævne den amerikanske forfatter Edgar Allan Poe. Hans markabre og mystiske noveller satte helt nye standarder for gyser-, krimi- og detektivgenren, og de har fungeret som inspiration for mange forfattere og kunstnere sidenhen. Fælles for mange af hans historier er, at de kredser om livets og sindets mørke sider, og ofte er det svært at skelne det virkelige fra sindets opspind i novellerne.

Reserver en samling af Poe noveller via dette link (åbner internt indhold)!

Rosemarys baby

Ira Levins roamn "Rosemarys baby" fra 1967 er romanen bag Roman Polanskis legendariske gyserfilm af samme navn fra 1968. Denne nyere gyserklassiker omhandler et ungt ægtepar, der flytter ind i en hyggelig gammel lejlighed, som bliver ramme om uhyggelige og perverse tildragelser.

Reserver bogen via dette link (åbner intertn indhold)!

Fantomet i operaen

Den franske forfatter Gaston Lerouxs gyserroman "Fantomet i operaen" har fascineret så mange kunstnere gennem tiden, at den siden udgivelsen i 1911 er blevet filmatiseringer og opsat på teater et utal af gange. Den har især vundet stor berømmelse verden over med komponisten Andrew Lloyd Webbers musicalversion fra 1986, men hvor musicalen især fokuserer på historiens romantiske elementer, er den orignale roman fuld af gys og mysterier, der bærer tydeligt præg af Lerouxs begejstring for detektivgenren. I romanen møder vi Fantomet, et deformt og mystisk væsen, der lever i katakomberne under Pariseroperaen. Han forelsker sig i en ung sangerinde og iscenesætter gruopvækkende og overnaturlige begivenheder for at vinde hende.

Reserver bogen via dette link (åbner intertn indhold)!