Mathias anbefaler: En ny stemme i dansk litteratur

30.12.21
Fine Gråbøl debuterede i 2021 med en aktuel, poetisk og tankevækkende roman, der giver unge med psykiske sygdomme en stemme og samtidig piller ved romanens form.

Fine Gråbøl blev født i 1992 og studerer i øjeblikket Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet. Hun bidrog som en del af digterkollektivet BMS til digtsamlingen ”Knoglemarv Lavendel” fra 2018, og i april 2021 debuterede hun med sin roman ”Ungeenheden”, for hvilken hun modtog Bogforums Debutantpris 2021 i november.

Gråbøl har i flere interviews beskrevet, hvordan hun som 17-årig gymnasieelev blev ramt af en psykisk sygdom, der førte til flere indlæggelser. Med udgangspunkt i sin egne erfaringer gennem denne svære tid i sit liv, har hun skrevet ”Ungeenheden”, der fortæller om en række beboeres hverdag på et bosted for unge med psykiske lidelser set gennem den anonyme fortæller.

Romanen er meget enkel og ligetil i sin fortællestil. Der er ikke den store, sammenhængende handling, for romanen virker mere som en episodisk dokumentar, hvor vi får lov til at følge beboerne på udvalgte tidspunkter henover en sommer. Der bliver ikke dvælet ved lange dialoger eller begivenheder, for det hele glider i et hurtigt og ensartet tempo, hvor Gråbøl lader alting ske med sammen grad af intensitet, så hverdagslige gøremål som indkøb og madlavning flyder sammen med selvmordsforsøg og andre kriser uden det store skifte i fortællerens sprog. Det er et utrolig effektivt og interessant greb, der er med til at illustrere fortællerens lidt distancerede forhold til verden omkring hende og behov for ikke at skulle tage stilling til for meget af gangen. Samtidig lader det meget af fortolkningen og vægtningen af begivenhederne og tankestrømmene ligge hos læseren, så vi selv kan danne os en mening om det hele.

Bogen er noget af det mest rene og ægte, jeg længe har læst. Det virker mere som at læse en dagbog fra en virkelig person end som at læse en konstrueret fortælling, hvilket giver historien stor troværdighed og giver en følelse af selv at være til stede på bostedet. Samtidig er der noget meget poetisk og kunstnerisk over værket, der nærmest får det til at føles som et langt prosadigt og dermed trækker det op til mere end bare en dagbog, fordi det hele er så perfekt sat sammen.

”Ungeenheden” er en smuk, velskrevet, vigtig og aktuel samfundsskildring af psykiske sygdomme og livet i psykiatrien. Det er en stærk debut, og det bliver spændende at se, om Fine Gråbøl beriger os med flere gode læseoplevelser i fremtiden. Mens vi venter på svaret, kan du kaster dig over ”Ungeenheden”, der kan lånes på Nyborg Bibliotek.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 52, 2021.
Læs Lokalavisen online via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)

Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018.
Læs interviewet med Mathias via dette link - åbner eksternt indhold i nyt vindue

Læs alle Mathias' boganbefalinger via dette link - åbner internt indhold

Lån Ungeenheden: