Mathias anbefaler: En tid til at leve?
Jan Kjærstad (f. 1953) læste teologi på universitetet i seks år, men debuterede efterfølgende som forfatter med en novellesamling i 1980. Med sine romaner fik han hurtigt slået sig fast som en af de store, nye stemmer i norsk litteratur, og med ”Forføreren” fra 1993 fik han sit folkelige gennembrud.
”En tid til at leve” er en kollektivroman, hvor vi følger 12 personer, der deltager ved premiereaftenen på Henrik Ibsens ”Hedda Gabler”; en forestilling der får en dramatisk afslutning. Nogle af dem har tidligere relationer mens andre har påvirket hinanden ubevidst. Fælles for karaktererne er, at de går og grubler over en eller anden form for hårdknude eller problematik i deres liv, som denne skæbnesvangre aften vil påvirke.
Romanen er en typisk Kjærstad-roman i det, at han bruger den til at undersøge essensen af forskellige mennesketyper og deres syn på sig selv i forhold til omverdenen. I romanen maler han en bred pallette af karakterer, der på forskellig vis repræsenterer nogle af de livsproblemer, vi møder i mere velstillede lande som Norge og Danmark. Fælles for flere af karaktererne er, at de kæmper for at finde en mening med deres liv eller et sted af høre til.
Kjærstad er en dygtig fortæller, der elsker at lege med formen på sine historier, hvilket han også i den grad har gjort med denne både gribende og tankevækkende roman. Rammefortællingen om premiereaftenen minder lidt om et klassisk hvem-gjorde-det-mysterium. Vi finder hurtigt ud af, at der sidst i 2. akt affyres en ladt pistol, men vi ved ikke ved hvem der skyder, og om nogen bliver ramt, før allersidst i bogen. Samtidig har vi de mange sidefortællinger om karakterernes liv før premiereaftenen, som minder mere om nogle klassiske karakterskildringer med menneskeskæbnerne i centrum. Sidst men ikke mindst lader han Ibsens Hedde Gabler-figur gå som et spøgelse gennem fortællingen, hvor han både spejler karakterernes livssyn og skæbne i Hedda-figuren og samtidig får diskuteret stykkets relevans i dag.
Alt i alt har Kjærstad skrevet en virkelig velkomponeret fortælling, hvor han mesterligt jonglerer mellem de forskellige genrer, temaer og tråde i historien på en måde, så det hele bliver let forståeligt for læseren. Bogen er i bund og grund en ligetil historie om menneskers livssituationer, men for dem der lyster, har han gemt mange interessante lag at dykke ned i mellem linjerne. Det er virkelig en god læseoplevelse, som jeg tror vil kunne tiltale mange forskellige læsertyper. Du kan låne bogen på Nyborg Bibliotek.