Mathias anbefaler: Et brændende håb i dødens lejr

Antonio Iturbes roman ”Bibliotekaren fra Auschwitz” er en på én gang livsbekræftende og rædselsvækkende fortælling om en af verdenshistoriens største forbrydelser set fra et nyt perspektiv, der gør begivenhederne uhyggeligt nærværende.

Utroligt men sandt

Antonio Iturbe (f. 1967) er en spansk journalist, professor og forfatter, der debuterede med sin første roman i 2005. Hans tredje og meget roste roman, ”Bibliotekaren fra Auschwitz” (2012), er først nu udkommet på dansk.

Iturbe ønskede at fortælle den utrolige og for mig helt ukendte historie om familielejren og børnebarakken Blok 31 i den berygtede, nazi-tyske udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau. I sin søgen efter vidner mødte han holocaust-overleveren Dita Kraus, der ikke alene boede i lejren men også blev gjort til bibliotekar for et lille, hemmeligt og illegalt bibliotek i en alder af kun 14 år, fordi bloklederen Fredy Hirsch beundrede hendes mod. På baggrund af korrespondancer og mødet med Dita, har Iturbe skrevet denne delvist sande og delvist fiktive fortælling om familielejren, Dita Kraus, Fredy Hirsch, Rudi Rosenberg og andre af de involverede parter i denne helt særlige og vigtige historie.

Håbet kan aldrig slukkes

”Bibliotekaren fra Auschwitz” er som alle andre beretninger om holocaust en forfærdelig, rædselsvækkende og dyster fortælling. Men det er samtidig en smuk, livsbekræftende og til tider opløftende roman, der tager os med helt ind i barakkerne og introducerer os for individerne og hverdagen i lejren, hvormed historien bliver mere personlig end de større og mere faktabaserede fortællinger. Iturbe gør verdenshistorien nærværende ved at sætte ansigter på nogle af de skæbner, de enorme dødstal dækker over.

Helt centralt er romanen en fortælling om håb, mod og kampen for livet, hvor Iturbe viser, hvordan drømmen om frihed og kampen for at overleve kan finde sted selv i de mest forfærdelige og livstruende situationer. Midt i mudderet og de trange kår omringet af hegn og bevæbnede vagter, skaber fangerne et lille minisamfund i forsøget på at opretholde bare et minimalt niveau af normalitet, for at klare sig igennem rædslerne. Her spiller biblioteket en vigtig rolle i flugten fra de grumme realiteter, men det bliver også et symbol på, at du aldrig helt kan knægte viden og den frie tanke. Sandheden vil altid finde en vej, og så længe sandheden består, er der håb for bedre tider.

Iturbe har med denne roman givet verden en ny og vigtig vinkel på holocaust og sikret, at vi husker Dita, Fredy, Rudi og de andre indsatte i familielejren. Du kan møde dem, ved at låne bogen på Nyborg Bibliotek.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 29, 2021.
Læs Lokalavisen online via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)

Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018
Læs interviewet med Mathias via dette link - åbner eksternt indhold i nyt vindue

Læs alle Mathias' boganbefalinger via dette link - åbner internt indhold