Jul på Nyborg Bibliotek

Mathias anbefaler: Et par julekalendere til voksne

18.11.21
December står for døren, og i den anledning vil jeg anbefale et par voksenjulekalendere, der kan sætte tankerne i gang og udvide din horisont; Den skønlitterære ”Julekalender til voksne” af Sigurd Barrett med et livsbillede til hver dag og den faglitterære ”Lys i mørket” af Anna-Marie Helfer med fortællinger om julens historie.

Livsbilleder om de små mirakler

De mørke decemberaftener er velegnede til både store og små refleksioner over livet, og her kan Sigurd Barretts ”Julekalender til voksne” i den grad hjælpe tankerne på gled. Barrett er især kendt for sin underholdning til børn i form af TV-programmer, koncerter og en lang række børnebøger, men med ”Julekalender til voksne” viser han, at han også evner at fortælle historier til et ældre publikum.

Gennem 24 livsbilleder af både små og store øjeblikke i livet, kommer Barrett vidt omkring essentielle emner som ensomhed, travlhed, forventningspres, at være til stede i nuet og det at finde og vælge de dele af livet, der har størst betydning. Et gennemgående tema for alle de små hverdagsfortællinger, er det mirakuløse, der kan ske hvor som helst og når som helst, selv når håbet synes ude. Barretts julekalender er et fint lille værk, der stråler af glæde og julefred og lyser op i selv den mørkeste tid på året. Det er et manifest for håb, mirakler og medmenneskelighed, der minder os om alt det gode ved verden og livet.  

Fortællinger om julens traditioner

Julen er nok en af de mest traditionsrige fejringer her i Danmark, hvor en lang række skikke skal krydses af på to do-listen, for at julen bliver helt perfekt. Men har du styr på, hvorfor vi har de juletraditioner, vi har?

Med ”Lys i mørket – 24 fortællinger om julens traditioner” tager fortæller, forfatter og foredragsholder Anna-Marie Helfer os med på en tidsrejse gennem flere forskellige lande og kulturer, for at belyse hvor multikulturel og sammenstykket vores gode gamle jul egentlig er. Vi hører om de gamle solhvervsfejringer og historien bag det nordiske ord ”jul”, om den evige kamp mod mørket og julemandens tyrkiske rødder, om den sicilianske martyr og helgen Lucia og de okkulte kræfter på lussenatten, om reformations indflydelse på julen og meget mere.

”Lys i mørket” er en hyggelig og yderst informativ julekalender, der giver læseren en meget større forståelse for julen og dens traditioner, mens den genkalder minder om hyggelige julestunder og traditioner.

Begge julekalendere kan lånes på Nyborg Bibliotek, og jeg garanterer julestemning.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 46, 2021.
Læs Lokalavisen online via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)

Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018.
Læs interviewet med Mathias via dette link - åbner eksternt indhold i nyt vindue

Læs alle Mathias' boganbefalinger via dette link - åbner internt indhold

Lån de to julekalendere

Andre julekalendere for voksne