Mathias anbefaler: Japansk roman om at finde sig selv

Gennem de seneste årtier har asiatisk kultur for alvor indtaget den internationale scene, hvor vi bl.a. har fået øjnene op for Murakamis romaner og sydkoreanske film som sidste års store prisvinder ”Parasite”. Fælles for flere af de asiatiske kulturer er en udtalt kontrast mellem tradition og udvikling, og netop i dette spændingsfelt kan der opstå stor kunst, som sætter menneskets væsen og samfundets strukturer på spidsen. Derfor vil jeg denne gang slå et slag for asiatisk kultur og i særdeleshed japansk litteratur med Sayaka Muratas socialrealistiske roman ”Døgnkioskmennesket”.

Døgnkioskforfatteren

Sayaka Murata (f. 1979) debuterede som forfatter i 2003 og har siden skrevet en lang række bøger og modtaget flere priser. Det internationale gennembrud fik hun med sin 10. roman ”Døgnkioskmennesket” (2016), der har vundet stor ros blandt verdens anmeldere. Inspirationen til romanen fandt Murata i sin egen hverdag, hvor hun arbejder halv tid i en døgnkiosk.

”Døgnkioskmennesket” handler om den 36 år gamle Keiko, der i 18 år har arbejdet i den samme døgnkiosk i Tokyo. Før hun fik jobbet, havde hun svært ved at gebærde sig og passe ind, men i døgnkiosken har hun en manual og en mening med tilværelsen – at tjene døgnkiosken. Efterhånden som hun bliver ældre, er det dog sværere at få lov til ”bare” at være døgnkioskarbejder med det stigende forventningspres fra omverdenen, der ikke anser det for ”normalt” at være løsarbejder, ugift og barnløs i hendes alder.

En plads i verden

På overfladen er ”Døgnkioskmennesket” en fin lille roman om Keikos rejse mod at finde sig selv og et sted at høre til, mens romanen i dybden handler om store generelle problematikker som forventningspres, perfektionskultur og det eviggyldige eksistentielle dilemma om, hvornår du skal lytte til andre, og hvornår du skal tro på din egen dømmekraft. 

I Keiko har Murata skrevet en vidunderlig hovedkarakter, der ved første møde kan synes vag og blottet for empati, men som viser sig også at være hårdtarbejdende, følsom, viljestærk og muligvis verdens bedste døgnkioskmedarbejder. Murata formår virkelig at få læseren til at se verden med Keikos øjne og man kan ikke andet end at elske Keiko og ønske alt det bedste for hende.

”Døgnkioskmennesket” er en til tider tragisk og akavet men også hjertevarm fortælling om det at være menneske og stå ved sig selv. Det er en roman, der implicit maner os til ar være mere næstekærlige og acceptere hinandens valg i livet. Du kan låne bogen på Nyborg Bibliotek.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 04, 2021.
Læs Lokalavisen online via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)

Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018 
Læs interviewet med Mathias via dette link - åbner eksternt indhold i nyt vindue

Læs alle Mathias' boganbefalinger via dette link - åbner internt indhold