Mathias Anbefaler: Julekalendere for Voksne

21.11.18
Julen er først og fremmest børnenes fest, men det er ikke ensbetydende med, at julen ikke også er for de voksne. Derfor vil jeg denne gang anbefale gode julekalenderbøger for voksne.

En julekalender om medmenneskelighed
Den første julekalender jeg vil anbefale er Gnags-forsangeren Peter A. G. Nielsens ”Julekalenderen: En vinterbaders notater fra menneskehavet”. I modsætning til den klassiske julekalender med sine 24 afsnit, rummer denne lille fine julekalender en historie til alle 31 dage i december. Det fantastiske ved de små fortællinger er, at der ikke konkluderes noget. Peter A. G. beskriver helt rent og fint 31 samtaler, han har haft med mennesker på gaden. Vi møder alt fra alkoholikere og hjemløse, der har nogle hårde skæbner at fortælle om, til private forretningsindehavere og kommunalt ansatte, der konfronteres med spontane og umiddelbare spørgsmål. Det fine ved denne lille julekalender er, at den sætter tankerne og følelserne i gang og får dig til at tænke over medmenneskelighed og om hvorvidt, vi egentlig kan gøre lidt mere for dem der har det hårdt i julen.

En julekalender om julens sande budskab
Den anden julekalender, jeg vil sætte fokus på i denne klumme er ”Glædens Fest” af Jørgen Carlsen – tidligere forstander på Testrup Højskole. I modsætning til Peter A. G. konkluderer Carlsen meget mere, og der er noget nærmest filosofisk over denne julekalender, hvor han reflekterer over emner som kærlighed og vigtigheden i at have glæde som livsmål. Carlsen er velformuleret og han formår at holde sproget nede på jorden, så de store emner bliver let forståelige. Generelt set er det en hyggelig og tankevækkende læseoplevelse, der tager fat på julens gode kristne budskaber.

Mad, øl og poesi i kalenderform
Fælles for de to julekalendere er, at de sætter fokus på de værdier der hører julen til og måske i dagens Danmark overskygges af gaveræs, julestress, overforbrug og black friday. Synes du i mellemtiden ikke, at disse to julekalendere er noget for dig, kan du også låne andre voksenjulekalendere på Nyborg Bibliotek, f.eks. ”Julekalender for voksne” af Halfdan Rasmussen til de poetisk anlagte, ”Annes Julekalender” af Anne Hjernøe til dig der elsker madlavning eller ”Julens øl” af Carsten Berthelsen til dig, der bare godt kan lide god øl. Julen er også for de voksne – bare spørg en bibliotekar.

Find de to bøger og andre materialer på Nyborg Bibliotek længere nede på siden.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler ca. en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i Uge 47

Læs også det interview med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018 her.

Læs alle Mathias' boganbefalinger her.

Materialer