Mathias anbefaler: Kentuki - Bagsiden af teknologiens medalje
Samanta Schweblin (1978) er en argentinsk forfatter, der med sine til tider surrealistiske fortællinger sætter fokus på det menneskelige sinds mørkeste afkroge og lader uhyggen brede sig i hverdagsscenarier. Hendes seneste og noget mere realistiske roman ”Kentuki”, er en kollektivroman, hvor vi følger en række forskellige personers oplevelser med Kentuki – en ny opfindelse, der ligner et lille plysdyr udstyret med kameraøjne, mikrofon og hjul. Man kan enten vælge at blive kentuki-ejer og installere en kentuki i sit hjem eller at blive kentuki-bruger, der via en skærm kan styre kentukien. Hvilken bruger og ejer der forbindes afgøres af tilfældigheder, og det er ikke muligt at skifte forbindelse, når først der er etableret kontakt.
Via de forskellige karakterers oplevelser stilles vi over for det dilemma, der ikke alene ligger i kentukierne men i langt de fleste moderne, digitale opfindelser. For på den ene side viser kentukierne sig at have en positiv effekt ved at skabe sociale bånd på tværs af verden, hvor kentukien bliver en følgesvend i en lidt ensom hverdag. Men skyggesiden er, at du som ejer ikke ved hvem der kontrollerer dette overvågningsapparat i dit hjem.
Samanta Schweblin har skabt en utrolig fin fortælling med mange interessante karakterer og gennem dem forskellige perspektiver på kentukierne. Hun formår at tage et stort emne og gøre det nærværende og menneskeligt ved at fokusere på menneskeskæbnerne sat i relation til kentukien, og ved i hver af de små historier kun at give os fortællingen fra den ene side af kentukien, stiller hun os over for de samme overvejelser som karaktererne i fortællingen; Har brugeren gode eller onde hensigter? Den ene kentuki kan virke sød og nysgerrig, mens en anden bruger kan tyde på at være pædofil og udnytte kentukierne til at komme ind på børneværelset. Samtidig kan brugeren være et uskyldigt barn, der ser ting i det fremmede hjem, der kan virke traumatiserende.
Kentuki er en uhyggeligt aktuel og meget relevant roman, der sætter vores hastige digitale udvikling i perspektiv og tvinger os til at tage stilling til den teknologi vi omgiver os med, i stedet for bare blindt at lade os fascinere og begejstre af den. Det er en roman, som vi nok alle har godt at læse, og du kan låne den på Nyborg Bibliotek.
Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg
Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.
Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 42, 2022.
Læs Lokalavisen online via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)
Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018.
Læs interviewet med Mathias via dette link - åbner eksternt indhold i nyt vindue
Læs alle Mathias' boganbefalinger via dette link - åbner internt indhold
