Mathias anbefaler: Klimahistorier
Klimaministeriet har gennem fakta og workshops klædt forfatterne godt på med den nyeste viden på området, hvorefter forfatterne frit har kunnet skrive. Det er blevet til en række meget interessante fortællinger af både dystopisk og håbefuld karakter.
Forfatterne har virkelig formået at tage deres egen stil og litterære baggrund med ind i antologien og mikse det med temaet. F.eks. tager Iben Mondrup os med til Grønland i en meget alvorlig fortælling, hvor glæden over en ny stor brintfabrik udfordres af, at spildevandet vil påvirke miljøet i fjorden, som er levestedet for den grønlandske laks. Adam Price giver os derimod en finurlig og lettere humoristisk fortælling om vores nostalgiske og lidt for kærlige forhold til plastik.
Fortællingerne tager os med vidt omkring til hjemlige og fjerne egne, en nær og en fjern fremtid og rundt i de mange afkroge af klimaforandringer lige fra bæredygtig livsstil til voldsomme vejrforhold.
Jeg var særligt glad for Kaspar Colling Nielsens fortælling ”En advarsel til fremtidige generationer!”, der fungerer som en skarp, satirisk lussing fra et utopisk og bæredygtigt økosamfund i fremtiden. Fortælleren skriver til generationer endnu længere ude i fremtiden, hvor håbløse vi var i fortiden, så de ikke kommer til at gentage de fejl, vi begår i dag. Med den spidsfindige og til tider provokerende humor, der kendetegner Colling Nielsens forfatterskab, har han skabt en fortælling om en ideel verden, hvor mennesker sætter naturens velbefindende først og dermed skaber sig så lille et aftryk som overhovedet muligt. Det er en fortælling der virkelig taler til vores dårlige samvittighed over forurening, overforbrug og dyremishandling. Jeg vil også fremhæve Sofie Jamas ”Sandstorm”, hvor hun med udgangspunkt i sine egne dansk-somaliske rødder fortæller om Deeqa, der rejser hjem til Somalia og åbner Somali Traditional – et sted hvor folk fra vesten kan komme på nogle ugers ophold og lære at leve mere bæredygtigt og selvproducerende. I begyndelsen tegner det til at blive en succes, men kultursammenstødene mellem de lokale og nytilflytterne begynder at spænde ben for projektet.
Du kan låne bogen på Nyborg Bibliotek, hvor du også finder andre bud på klimalitteratur.
Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg
Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.
Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018.
Læs interviewet med Mathias via dette link - åbner eksternt indhold i nyt vindue
Læs alle Mathias' boganbefalinger via dette link - åbner internt indhold