Mathias anbefaler Oscarfilm på Filmstriben

06.02.20
Natten mellem søndag 9. februar og mandag 10. februar uddeles verdens nok mest eksklusive og fornemme filmpris - Oscarstatuetten - ved filmakademiets årlige prisuddeling i L.A. Flere af de tidligere nominerede og vindende Oscar-film kan du se derhjemme med bibliotekernes filmstreamingsside Filmstriben, og her har vores bibliotekar Mathias anbefalet en række gode Oscar-film, du kan gå efter.

Vinderfilm

Moonlight - vandt prisen for bedste film i 2017. I filmen følger vi Chiron, der vokser op i et barskt kvarter udenfor Miami med en mor, der er stofmisbruger. Vi ser Chiron udvikle fra dreng til teenager og til sidst til mand, mens han kæmper for at finde sin plads i verden. Det er en barsk men utrolig vedkommende film med interessante karakterer, stærke skuespillerpræstationer og et flot visuelt udtryk.

The Artist - vandt prisen for bedste film i 2012. Det er en moderne stumfilm i sort/hvid, der tager os med tilbage til en af de mest banebrydende perioder i filmhistorien - dengang film fik lyd. Det hele skildres gennem hovedkarakteren George Valentine, der er en berømt og højtelsket stumfilmsskuespiller, som pludselig må kæmpe for sin plads i Hollywood, da tonefilmene kommer til verden. En flot historisk film med et nostalgisk tilbageblik på det gamle Hollywood.

Slumdog Millionaire - vandt prisen for bedste film i 2009. Det er en episk film, der fortæller den utrolige og sande historie om Jamal, en gadedreng fra Mumbai, som anholdes og mistænkes for snyd, da han vinder quizprogrammet "Hvem vil være millionær". Det er en barsk historie om livet på gaden men også en smuk historie om den store kærlighed.

Store skuespillerpræstationer

The Wife - i 2019 var skuespilleren Glenn Close nomineret til en oscar for sin præstation i The Wife, og hendes skuespil i denne film er intet mindre end eminet. I øvrigt trækker filmen tråde til litteraturen, da den handler om Nobels Litteraturpris og om kvinders kamp for at blive taget seriøst i hele bogbranchen.

Vice - i 2019 var Vice nomineret for bedste film, mens hovedrolleindehaveren Christian Bale var nomineret for sit skuespil. Filmen vandt ingen af de to priser, men det er stadig en god og interessant film om George W. Bushs vicepræsident Dick Cheney, og Bales skuespillerpræstation er i sig selv grund nok til at se filmen.

Jeg er stadig Alice - i 2015 modtog Julianne Moore prisen som bedste kvindelige skuespiller for sin imponerende præstation i denne film, hvor hun spiller Alice Howland, som rammes af alzheimers. Filmen er et stærkt billede på alzheimersygdommens langsomme indvirken på den ramte person og dennes familie.

Andre gode Oscarfilm

Den fabelagtige Amélie fra Montmartre - var nomineret til prisen som bedste udenlandske film i 2002. Det er én af mine absolutte yndlingsfilm med dens særlige visuelle udtryk og dens finurlige karakterer. Det er en film om at finde sin plads i verden, og så er det samtidig en anderledes kærlighedshistorie mellem to helt unikke individer.

Billy Elliot - var bl.a. nomineret for bedste instruktør i 2001. Filmen skildrer en lille engelsk mineby under 80'ernes minestrække, og centrerer om drengen Billy Elliot, der ligesom sim far og sin farfar går til boksning i fritiden, men begynder at gå til ballet i smug, da han fascineres af denne genre og føler en frihed, når han danser. Det er en film om at turde stå ved den, man er, og om at acceptere, at vi alle er forskellige - en stærk og vigtig fortælling.

Drive - var nomineret til en Oscar i 2012 for sit lyddesign, men foruden lyden er det også en visuelt stærk film om en mand, der arbejder som stuntkører om dagen og flugtchauffør om natten. Du skal se den for dens særlig puls og flotte udtryk, men du skal også se den fordi, det er en amerikansk film instrueret af en dansker - Nicolas Winding Refn.

Herudover er der også mange andre gode Oscar-film på Filmstriben.
Se flere Oscarnominerede film på Filmstriben her.

Filmstriben

Filmstriben er bibliotekernes filmstreamingskanal, som indeholder en bred vifte af spillefilm, kortfilm og dokumentarfilm for børn, unge og voksne.

Du kan se 3 titler om måneden på Filmstriben.

Læs mere om Filmstriben her.

Bibliotekernes filmtilbud på nettet. Se film fra filmstriben.