Mathias anbefaler: Små tænkepauser i hverdagen

03.04.19
Tænk på et emne, der i særlig grad interesserer dig! Sandsynligheden for, at der findes en bog om lige netop det emne, er meget stor, for der er skrevet faglitteratur om stort set alle emner. Alligevel er faglitteraturen en ofte overset del af litteraturen, og derfor vil jeg i denne anbefaling slå et slag for faglitteraturen med en bred, god og let overskuelig fagbogsserie.

"Tænkepauser"

Siden 2012 har Aarhus Universitetsforlag udgivet omkring 60 bøger i serien "Tænkepauser", mens der løbende kommer flere til. Hver tænkepause er skrevet af en ny forfatter og de spænder over en bred vifte af emner lige fra monstre og skurke over kærlighed og depression til store værdier og fænomener som politik, religion og velfærd, så der er noget for enhver smag.

Som seriens titel så passende beskriver, kan bøgerne fungere som små tænkepauser i hverdagen, mens du pendler, venter på nogen, nyder en kop kaffe på en café eller bare har et lille frirum på dagen. Hver bog er kun 60 sider lang, hvormed den nærmest fungerer som en smagsprøve eller appetitvækker, der giver dig en grundforståelse for emnet og eventuelt lysten til at læse mere. Bøgerne er små, enkle og meget smukke i deres design og ville derfor også let kunne skabe glæde som en alternativ værtindegave, til én der læser.

En specifik anbefaling

Selvom jeg vil lade det være op til dig at vælge lige netop de tænkepauser, der interesserer dig, vil jeg komme med en specifik anbefaling af den tænkepause, der i særlig grad har fanget mig: "Byen" af Mikkel Thelle. 

I Thelles tænkepause "Byen", gør han bl.a. læseren klogere på byernes historiske udvikling og den betydning det sociale liv, markedspladsen og behovet for nye løsninger har haft for byerne, som vi kender dem i dag. Lige meget om du bor i en storby som London eller i en købstad som Nyborg, er der generelle tendenser og mønstre, som går igen. Som byboer er man en del af et større netværk og dette netværk af mennesker, transport, kommunikation m.m. påvirker alle beboernes liv både direkte og indirekte hver dag. Derfor er det utroligt spændende, at blive klogere på den historiske udvikling, der er med til at præge vores hverdag, selvom vi måske ikke altid bemærker det. Thelles tænkepause er yderst velskrevet og vellykket.

Har du lyst til at kaste dig ud i en eller flere tænkepauser, kan du låne dem på Nyborg Bibliotek. Du kan også læse dem som ebøger på bibliotekernes app eReolen, hvor du også kan høre en række podcasts med udgangspunkt i Tænkepauserne.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler ca. en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 14.
Link til at læse Lokalavisen online.

Læs også det interview med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018 
Link til interviewet.

Link til alle Mathias' boganbefalinger.

Materialer