Mathias Anbefaler: "Takt og Tone" i 100 år

31.10.18
I år er det præcis 100 år siden at en af Danmarks største klassikere – Emma Gads ”Takt og Tone” – udkom, og bogen er bestemt en genlæsning eller førstegangslæsning værdig.

De fleste er formentlig stødt på navnet Emma Gad, og vi nævner hende da også i flæng, når vi snakker om bordopdækning, værtindegaver etc., men hvor mange har egentlig læst bogen? Jeg har ofte oplevet en fordom om Emma Gad som en streng og stramtandet person, når hun er blevet fremstillet eller omtalt i diverse medier, og derfor havde jeg også selv en fordom om, at bogen var tør og kedelig, men i virkeligheden er ”Takt og Tone” en yderst underholdende bog skrevet med lune og stor humor, og så er bogen fuld af gode råd, der ikke alene handler om normer, men i lige så høj grad får læseren til at tænke over, hvordan vi egentlig behandler hinanden som mennesker.

Hele bogen er skrevet med et glimt i øjet som en indførelse i nogle regler og retningslinjer, der egentlig er lidt fjollede, men kan være yderst nyttige, og selvom bogen nu har hundrede år på bagen, hvormed visse afsnit er meget underholdende men forældede, er der også mange gode regler, som vi stadig kan lære af i dag - f.eks. reglen om ikke at bruge sin telefon, når man har gæster, eller afsnittet om at give plads til hinanden i trafikken.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan vi kan bruge ”Takt og Tone” her hundrede år senere, vil jeg også anbefale bogen ”Takt og Tone til alle tider”, der udkom her i 2018 i anledning af Gads jubilæum. I bogen gives der bud på, hvordan ”Takt og Tone” er relevant i dag, mens bogen også giver et godt indblik i kvinden Emma Gad, som faktisk var en hjertevarm og humoristisk person, der åbnede sit hjem for mange forskellige personligheder, inviterede vennerne ind og se kontroversielle film og var med til at stifte en organisation for kvinder, der arbejdede på kontor.

Jeg er sikker på, at mange vil få sig en underholdende og berigende læseoplevelse med Emma Gads ”Takt og Tone”, og lad mig slutte min anbefaling med den ene grundregel, som ifølge Gad aldrig vil forældes: ”at handle mod sine Medmennesker ud fra et godt Hjerte”.

Find de to bøger og andre materialer på Nyborg Bibliotek længere nede på siden.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler ca. en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i Uge 44.

Læs også det interview med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018 her.

Læs alle Mathias' boganbefalinger her.

Materialer