Undtagelsestilstand i litteraturen

31.03.20
Coronavirus har bragt os i undtagelsestilstand, men i litteraturen har vi været der mange gange før. Forfatterweb har samlet en række danske og udenlandske værker, der på hver deres måde beskriver det at være i undtagelsestilstand, hvadend det drejer sig om sygdomsudbrud, klimaforandringer, terrorangreb eller noget helt fjerde.

Find titlerne på eReolen

Alle de nedenstående titler findes som lydbog, e-bog eller begge dele på eReolen, og der er linket til dem under de enkelte afsnit. Enkelte titler findes som blå titler på eReolen, hvilket vil sige, at de ikke tæller med i dine månedlige lån på eReolen. Det står angivet i en parantes ud for det enkelte link, hvis titlen er blå.

En indkøbsvogn fuld af ingenting

Den ultimative undtagelsestilstand finder du i amerikanske Cormac McCarthys ”The Road” fra 2006 (”Vejen” på dansk i 2009). En ukendt katastrofe har udslettet det meste liv og efterladt de få overlevende i en kamp for livet, hvor alle kæmper mod alle. En far og en søn rejser gennem et gråt, koldt og udtømt landskab, hvor solen aldrig skinner. Deres få pjalter, ejendele og enkelte konserves med mad fragter de i en gammel indkøbsvogn. I denne verden findes der to slags mennesker: dem, der bliver kannibaler, og dem, der hellere sulter og bærer humanismens ild i sig.

Dommedag på Bornholm

I romanen ”Nancy” fra 2015 af Dennis Gade Kofod følger vi Nancy på Bornholm. Hun går på HF og er kæreste med Træner-Thomas, selvom hun også er forelsket i den intellektuelle Albert. Hverdagen på Bornholm forandres imidlertid, da en mystisk tåge lægger sig omkring hele øen. Da folk begynder at forsvinde i tågen, breder panikken sig og bringer øen i undtagelsestilstand. Nancy drages af de underjordiske, og da hun besøger dem i deres underjordiske og magiske høj, fortæller de hende, at de er kommet for at give menneskene en lærestreg for deres tankeløse rovdrift på naturen.

Pesten: fra allegori til virkelighed

Nobelprismodtageren Albert Camus’ roman ”La Peste” fra 1947 (”Pesten” på dansk i 1976) er traditionelt blevet læst som en reference til nazismen og tilværelsen under Anden Verdenskrig, men i disse dage har corona-krisen igen bragt den på alles læber. Romanen beskriver, hvordan en virusepidemi uventet udvikler sig i en lille by i Algeriet, og hvordan folk i den karantæneramte by på hver deres måde håndterer mødet med sygdommen. Skarpt optrukket er modsætningen mellem lægen Rieux, der repræsenterer videnskaben og humanismen, og den katolske præst, der opfatter epidemien som et redskab til at omvende folk.

Menneskeheden 2.0

I Margaret Atwoods MaddAddam-trilogi (”Oryx and Crake” fra 2003, ”Syndflodens år” fra 2011 og ”MaddAddam” fra 2014) har klimaforandringer gjort samfundet til et teknokratisk styre, hvor klasseskel mellem borgere er markante, og hvor gensplejsning i laboratorier har været en del af løsningen på en fødevarekrise. Da en verdensomspændende virusepidemi, forårsaget af bioterrorister, styrter samfundet til grunden, er det samtidig begyndelsen på et nyt fællesskab; menneskeheden 2.0.

Hjerter i undtagelsestilstand

Mich Vraas ”It’s All About Love” fra 2003 foregår i en nær og genkendelig fremtid, hvor der er iskoldt kloden rundt midt i juli, og hvor folk falder døde om på gaderne. John kommer til New York, hvor han skal underskrive sin skilsmisseaftale med skøjteløberen Elena. Da han finder ud af, at Elenas manager laver kopier af hende, stikker de i stedet af sammen, men da har Elenas hjerte taget skade. Romanen er en genskrivning af et filmmanuskript til filmen af samme navn, instrueret af Thomas Vinterberg.

Mellem idealisme og kynisme

I sin samtidsthriller ”Som pesten” fra 2017 kommer Hanne-Vibeke Holst uhyggeligt tæt på virkeligheden. En dansk læge, Karoline Branner, ankommer til Geneve for at arbejde i WHO’s afdeling for pandemibekæmpelse, og kun et par dage senere bryder en verdensomspændende influenzaepidemi ud. Mens den idealistiske hovedperson vil redde verden, er der andre personer, der kun tænker på sig selv: politikeren, der bare vil genvælges, og medicinalindustrien, der mest tænker på at tjene penge på situationen.

Ødelagt hverdag

Den amerikanske forfatter Don DeLillo beskriver i sin roman ”The Falling Man” fra 2007 (”Den faldende mand” på dansk i 2008) den undtagelsestilstand, som USA og den vestlige verden befandt sig i efter terrorangrebet på World Trade Center 11. september 2001. Hovedpersonen, advokaten Keith, redder sig selv ud af tvillingetårnene blandt glasskår, aske, blod og faldende mennesker, men selvom han efterfølgende er i stand til at tage hjem til sin familie og genoptage hverdagen, befinder han sig i en eksistentiel indre undtagelsestilstand, hvor alt er kaos.

Kilde: Forfatterweb