Klassikerdagen 2019: Inger Christensen og "Det"

16.09.19
En af Danmarks helt store og højaktuelle lyrikere, Inger Christensen, og hendes værk "Det", er udpeget som årets danske klassiker 2019 og markeres på klassikerdagen, tirsdag den 17. september, i hele Danmark på biblioteker og andre steder.

Inger Christensen

Inger Christensen (1935-2009) er først fremmest kendt for sin lyrik og betragtes som en af Danmarks mest respekterede digtere og blev flere gange nævnt som kandidat til Nobelprisen. Hun er blevet rost for hendes evne til at skrive med en stor form- og sprogbeherskelse uden at miste det sanselige og følelserne i teksterne.

Kunsten, sproget og verden var et gennemgående tema i hendes forfatterskab, når hun undersøgte forholdet mellem naturens fænomener og biologiens processer på den ene side mode det menneskeskabte sprog på den anden.

Inger Christensen debuterede i 1962 med digtsamlingen "Lys" og fik sit store gennembrud med "Det" i 1969.

Inden sin død nåede hun at udgive flere forskellige digtsamlinger, to romaner og en række andre tekster som essays, børnebøger, fortællinger og dramatiske værker. Efter hendes død er i øvrigt udkommet den posthume digtsamling "Som var mit sind lidt græs der blev fortalt", der består af efterladte tekster udvalgt af hendes søn.

"Det"

Inger Christensen fik sit store gennembrud med digtsamlingen "Det" fra 1969.

Om digtsamlingen skriver Gyldendal:

"Med talsystem og grammatik som gennemgående princip udtrykkes og skildres skabelsen af verden og af digtet: ‘En sproglig-eksistentiel myte i en drøm om frihed, forstået som et samvær mellem mennesker; ikke som en digterens selvrealisering. Her omhandles magten og afmagten, kærligheden og angsten'."

Bogen blev et højdepunkt i 1960'ernes opbrudslitteratur og sproglige nytænkning.

Klassikerdagen

Klassikerdagen er indstiftet af Samrådet for de Litterære Selskaber og Danmarks Biblioteksforening.

Klassikerdagens formål er at skabe opmærksomhed om de litterære klassikere som en del af den danske kulturarv.

Du kan læse mere om Inger Christensen og hendes forfatterskab på Forfatterweb og Litteratursiden.

Du kan læse en analyse af "Det" her og en artikel om digtet her.