Mathias anbefaler: ”Ekstremt højt og utrolig tæt på”

24.09.19
Efteråret har meldt sin ankomst og dagene er begyndt at mørkne. I den anledning vil jeg her i de tre efterårsmåneder anbefale dystre fortællinger, hvoraf den første dog også byder på håb og komik – det er Jonathan Safran Foers "Ekstremt højt og utrolig tæt på" fra 2005.

En søgen efter mening

Bogen handler om Oskar Schell – en dreng på 9 år, hvis far på tragisk vis omkommer i terrorangrebet mod World Trade Center i 2001. Oskar havde et stærkt bånd til sin far og har derfor svært ved at kapere og bearbejde tabet.

Da Oskar et års tid senere finder en nøgle med navnet ”Black” i sin fars klædeskab, gør han det til sin mission at finde nøglens ejer i håb om, at eftersøgningen vil bringe ham tættere på sin far og få det hele til at give mening.

Parallelt med Oskars fortælling får læseren også hans farmors og farfars livshistorier gennem en række breve. Det er spændende læsning, der giver interessante perspektiver til hovedfortællingen, men det er uden tvivl Oskars historie, der driver værket og gør det til en spændende og rørende læseoplevelse.

Den komplekse dreng

Foer har i Oskar formået at skabe en kompleks, kontrastfyldt og interessant barnekarakter, som rigtig fint indkapsler sorgens mange facetter fra fortvivlelse, angst og vrede til håb og viljestyrke.

Oskar er en meget intelligent dreng af sin alder og han praler gerne med sin viden i løbet af fortællingen, hvor han det ene øjeblik foreslår nye originale opfindelser og det næste slår over i fransk eller opremser facts. På hans visitkort har han da også givet sig selv et væld af prangende titler som opfinder, amatøretymolog, amatørarkæolog og origamist m.m.

Oskar er med sin store viden en meget modig dreng, der siger hvad han mener, tænker og føler, hvilket desværre også fra tid til anden sårer folk. Han er samtidig også en nervøs, ængstelig og sart dreng, der har det svært med sociale situationer. Oskar er derfor en karakter fuld af overraskelser og kontraster, der gør det til en fornøjelse af følge ham. Han er én af den type hovedpersoner, som du knuselsker, selvom han ofte irriterer dig med sine dumme udtalelser og beslutninger.

Ofrene af 11. september

”Ekstremt højt og utrolig tæt på” er kort sagt en bog om det svære i at miste dem, der betyder mest for os og står os nærmest. Det er en fortælling om at søge mening i det, der ikke giver mening, en fortælling om at komme videre efter en tragedie og så er det ikke mindst en historie, der fortæller om de største ofre for verdenshistorien mest berygtede terrorangreb – de pårørende, som led et tab langt større og mere kostbart end to betontårne: tabet af deres kære.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler ca. en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 39, 2019.
Link til at læse Lokalavisen online.

Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018
Link til interviewet.

Link til alle Mathias' boganbefalinger.