Mathias anbefaler: Romaner med novellens karakter

13.02.19
Denne måned vil jeg anbefale dig en spændende læseoplevelse ud over det sædvanlige, hvor du ikke får det hele serveret på et sølvfad, men i høj grad selv skal tolke og finde sammenhænge.

Novelle-agtige romaner

Forfatter Simon Fruelund er uddannet fra Forfatterskolen i 1995. I sit forfatterskab har han primært udgivet noveller, og det er også tydeligt i hans fire korte romaner, der har et nærmest novelle-agtigt præg over sig og i højere grad byder på små nedslag i hverdagssituationer end et stort og konstrueret plot, hvor alt er med for at skubbe handlingen fremad.

De to af hans romaner, jeg særligt vil fremhæve som atypiske og interessante, er hans debutroman ”Borgerligt Tusmørke” fra 2006 og ”Pendlerne” fra 2014. De kan betegnes som kollektivromaner, fordi de ikke har nogen egentlige hovedkarakterer, men i stedet giver et indblik i mange forskellige personer.

Borgerligt Tusmørke

I ”Borgerligt Tusmørke” beskriver Fruelund de mange beboere på henholdsvis villavejen Dantes Allé og i boligblokken Mosehøj. I afsnit af alt fra fire ord til en side gennemgår han kronologisk de mange hjem. Nogle steder er der fokus på indretningen, andre steder på beboernes forhistorie, mens han i visse hjem blot beskriver deres handlinger på et bestemt tidspunkt. Han tolker ikke og giver intet væk, men som læser begynder man at danne sine egne opfattelser af de underliggende relationer mellem vejens og boligblokkens beboere. Teksten er fantastisk, fordi den udfordrer læseren og understreger, hvor vigtig læserens rolle er i tolkningen af en bog.

Pendlerne

”Pendlerne” kører i høj grad efter det samme koncept som ”Borgerligt Tusmørke”. I denne bog følger vi passagererne med toget fra Kalundborg til Østerport, hvor der ved hver station står nye passagerer på toget. Her giver Fruelund os et indblik i passagerernes tanker og beskriver både deres hverdag generelt og de ting, de ser og oplever på turen, så da Fruelund introducerer en dramatisk hændelse i bogen, opleves dette gennem de andre passagerers øjne.

Tættere på den klassiske roman

Til sidst vi jeg kort nævne, at Fruelunds to andre romaner ”Verden og Varvara” fra 2009 og ”Panamericana” fra 2012 bestemt også er værd at læse. Disse romaner ligger tættere på den klassiske romans opbygning med hovedkarakterer og en form for handling, men de er stadig minimalistiske, korte og beskrivende og giver læseren den samme vigtige rolle som de andre to.

Alle fire romaner kan lånes på Nyborg Bibliotek.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler ca. en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 7.
Link til at læse Lokalavisen online.

Læs også det interview med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018
Link til interviewet.

Link til alle Mathias' boganbefalinger.