Myter og vikinger

18.04.17
Historier om Danmark på forfatterweb

I forbindelse med den landsdækkende kampagne ”Historier om Danmark” går landets biblioteker i 2017 i samarbejde med Danmarks Radio, Nationalmuseet og Slots- og Kulturstyrelsen den danske kulturhistorie efter i sømmene fra stenalderen frem til i dag – så vi alle kan blive lidt klogere på vores fælles for- og samtid. I foråret er fokus den danske oldtid frem til den sene middelalder, og til efteråret tages der hul på tiden fra reformationens omvæltninger til nutidens globalisering og klimaforandringer. Vi har sat spot på nogle af de forfattere og værker, der igennem tiden har givet vores fælles kulturhistorie litterære vinger.

forfatterweb kan du lige nu blive klogere på den islandske forfatter Snorri Sturlusons hovedværk ”Edda” fra ca. år 1230, der er en udførlig kilde til myterne om Midgård og Valhal og de skikkelser, som efter sigende befolkede verden i den danske oldtid. Udover ”Edda” tildeles Snorri Sturluson også æren for samlingen ”Heimskringla”, der nøje skildrer historierne om de gamle nordiske konger og kristendommens ankomst til det kolde nord.

Og du kan læse om Adam Oehlenschläger, der har skrevet digtet om ”Guldhornene” i 1803. I ”Guldhornene” besynger Oehlenschläger med lyrisk følsomhed den danske jernalders svundne tider med en hyldest til de sagnomspundne horn, der endte deres dage i en smeltedigel. I en række senere tragedier genoplivede Oehlenschläger tilmed fortællingerne om den asetroende Hakon Jarl, der fik tildelt kongeriget Norge af danske Harald Blåtand.

Eller du kan læse om johannes V. Jensens roman ”Kongens Fald” (1900-01), der blev kåret som ”Århundredets danske bog” i 1999. Romanen, der kredser om den fiktive bondesøn Mikkel Thøgersens liv og levned og kong Christian II’s omtumlede regeringstid, er ikke blot et ypperligt tidsportræt af den danske middelalder i al dens barske, beskidte og rå brutalitet, men også en dyb refleksion over den danske folkesjæl fortalt i et smukt, sanseligt og billedfortættet sprog. Den nagende tvivl, som både kong Christian II og Mikkel Thøgersen parallelt kæmper med i fortællingen, kan desuden læses som et symbol på vægelsindets destruktive kræfter.

Du kan også - på forfatterweb - blive klogere på Thit Jensen, Martin A. Hansen, Villy Sørensen og andre forfattere af historisk interesse.