Fokus på ordblinde

12.09.17
Uge 40 er international ordblindeuge
I uge 40, fra den 2.-6. oktober, er det international Ordblindeuge, Dyslexia Awareness Week, hvor der sættes ekstra fokus på ordblindhed. De fleste har hørt om ordblindhed, og mange kender en, der er ordblind. Men derfra og til forstå, hvad ordblindhed egentlig er for en størrelse, og hvad der kan gøres for at afhjælpe de problemer, der følger med, er der stadigvæk et stykke vej.

Målet med ugen er derfor at skabe opmærksomhed om:
  • Ordblindhed og de udfordringer ordblinde har
  • Hjælpemidler, der kan lette hverdagen for ordblinde
  • Mulighederne for ordblindeundervisning og efteruddannelse for ordblinde

Vi ønsker at sætte fokus på ordblindhed med henblik på at få fremmet viden om og forståelse for dette problem, som kan være svært at sætte sig ind i. Det kan være en stor hjælp for venner, kollegaer, arbejdsgivere og pårørende til ordblinde at få indsigt i, hvordan livet som ordblind leves, og hvordan der kan kompenseres for ordblindhed med en variation af muligheder. Viden i samfundet om ordblindhed har stor betydning for de mennesker, der har det tæt inde på livet. Man regner med, at ca. 3-7 % af den danske befolkning er ordblinde.

Samarbejde om ordblinde-arrangementer i Nyborg
I Nyborg har vi valgt at bakke op om ordblindeugen. Der er i samarbejde mellem Nyborg Bibliotek, HF & VUC FYN Nyborg og Danehofskolen planlagt flere arrangementer i løbet af ugen, som både involverer og informerer. Vi håber, at arrangementerne vil give inspiration og viden om de muligheder, der er for ordblinde og mennesker med læse-skrivevanskeligheder.

Alle arrangementerne er åbne for alle borgere i Nyborg – og alle arrangementer er gratis.

Program

• Mandag 2/10: Hør Komiker og tv-vært Christian Fuhlendorff fortælle om at være ordblind. Sted: HF & VUC FYN Nyborg, Vestergade 7, kl. 17.00.
  • Tirsdag 3/10 kl. 14.30-16.30: Drop-In Workshop på Nyborg Bibliotek. Har du eller dit barn svært ved at læse og skrive? Lær hvordan en smartphone kan hjælpe.
  • Onsdag 4/10 kl. 10-12: Drop-In Workshop på Nyborg Bibliotek. Har du eller dit barn svært ved at læse og skrive? Lær hvordan en smartphone kan hjælpe.
  • Torsdag 5/10 kl. 16-18: Åbent Hus på VUC. Et hold af voksne ordblinde byder indenfor til deres undervisning med mulighed for at se skolen, få en kop kaffe og stille spørgsmål.
  • Udstillinger på bibliotekerne i Nyborg: I løbet af ugen vil der være udstillinger på bibliotekerne, der vil fx være en udstilling af bøger med stor skrift og læs-let bøger, som kan hjælpe folk med læsevanskeligheder.