Kampen mod fake news

16.05.17
Bibliotekerne melder sig i kampen mod fake news med en række forskellige tiltag.

Et velfungerende demokrati kræver oplyste borgere. Bibliotekerne har altid haft, og har stadig i stort omfang en stor rolle at spille i forhold til at oplyse borgerne i den stadigt voldsommere nyhedsstrøm, som vi alle rammes af, og som til tider gør det svært at gennemskue hvad der er sandt og hvad der er fake. For hvad sker der, hvis de historier, folk læser, slet ikke passer?

I dag får flere og flere deres viden fra de sociale medier, og det har skabt problemer med falske nyheder. Det er historier som ligner nyheder, men ikke er rigtige. En nyhed skal være troværdig. Man må ikke opfinde historier, og man må ikke citere folk for at sige noget, de ikke har sagt. Derfor har aviser en redaktion, der tjekker nyhederne for fejl.

Men i dag får mange deres nyheder fra sociale medier som f.eks. facebook. Her er der ikke altid nogen, der undersøger, om en historie er sand eller falsk. Det gør det nemt at sprede løgne og rygter. For de falske nyheder ligner til forveksling de rigtige, og folk deler dem, uden at vide at det, der står, ikke passer.

Bliv klogere på Faktalink

Se guiden ’Sådan spotter du Fake News’