Læsningen er Løs vinder Årets Læseinitiativpris

15.11.18
I en tid hvor danskerne læser mindre og de danskere skoleelever er blevet dårligere til at læse og stave, har Nyborg Bibliotek og folkeskolerne i Nyborg Kommune i et unikt samarbejde knækket læseinitiativkoden med projektet ”Læsningen er Løs”, og modtager herfor Årets Læseinitiativpris 2018.

I Nyborg Kommune har alle børn i de yngre klasser deres egen Læsegøje. Læsegøjen er en lille papegøjebamse, som børnene selv skal lære at læse.

”Læsegøjen er det, der virkelig får projektet til at sprudle. Børnene elsker deres Læsegøje, der bliver brugt som et redskab og en motivationsfaktor i danskundervisningen, og Læsegøjen er blevet et symbol på det at lære at læse”, fortæller Eva Nielsen, der er PLC-koordinator i Nyborg Kommune og bl.a. er initiativtager til ”Læsningen er Løs”.

Læsegøjen er bare ét af initiativerne i ”Læsningen er Løs”, der gennem de seneste tre år også har budt på flere inspirerende og læsefremmende arrangementer, mens skolerne har indført en række digitale hjælpemidler som FrontRead og BookBites.

Projektet har i høj grad skabt en mere positiv stemning omkring læsning og en større læsegejst blandt eleverne i Nyborg Kommune.

Samarbejde er nøglen til succes

At projektet er blevet så stor en succes skyldes ifølge projektleder og leder af Nyborg Bibliotek, Birgitte Haugbøl, særligt én faktor:

”Det unikke ved ”Læsningen er Løs” er det store og gode samarbejde vi har mellem Nyborg Bibliotek og kommunens folkeskoler. Ved at bygge på hinandens erfaringer og kompetencer har vi skabt et stort og effektivt læseinitiativ der rammer bredt”, fortæller Birgitte Haugbøl

Eva Nielsen tilføjer: ”Det at vi når så bredt ud, er ligeledes med til at gøre ”Læsningen er Løs” til noget hele unikt. I mange af de læseinitiativer vi ser, involverer projekterne kun en enkelt klasse eller skole, men ”Læsningens er Løs” berører både børn, forældre og lånerne på biblioteket, hvormed hele kommunen involveres.”

Årets Læseinitiativpris 2018

Fredag 16. november modtog ”Læsningen er Løs” Årets Læseinitiativpris – en pris som Landsforeningen for Læsepædagoger siden 1997 har uddelt til læseinitiativer for at øge opmærksomheden på problemet med det faldende læseniveau blandt danske skolebørn. Foreningens bestyrelse nominerer hvert år fem projekter, hvoraf vinderen modtager 15.000 kr.

”Det er den vigtigste pris inden for læseinitiativer, da det er kernen af dem, der interesserer sig for læseinitiativer, der har peget på os. Som læsevejleder er det en stor anerkendelse af det arbejde, vi udfører, og det er det også for et bibliotek. Det siger noget om Nyborg Biblioteks engagement i skolerne og i borgernes læselyst og læsefærdigheder”, siger Eva Nielsen.

Til dette tilføjer Birgitte Haugbøl: ”Hvis børn ikke får læselyst og læseglæde, går de ikke alene glip af store læseoplevelser, men også af den viden og dannelse, vi kan hente i litteraturen – en viden der gør det muligt for os som borgere at deltage i samfundsdebatten. Derfor er det helt naturligt for os som bibliotek at engagere os i skolerne og i et læseinitiativ som dette, så vi kan være med til at inspirere kommende læsere.”

Læs juryens begrundelse her.
Læs mere om "Læsningen er Løs" her.
Læs mere om Årets Læseinitiativpris her.