Bedste danske tegneserie 2016

01.03.17
Morten Dürr vinder Deleuran prisen med tegneserie om et flygtningebarns tragedie

Morten Dürrs "Zenobia" er: "Et knytnæveslag lige midt i solar plexus på dansk grænsekontrol og hjælp i nærområderne. Da flygtningekrisen pressede på de danske grænser i efteråret 2015 gav Politiken en håndfuld lyrikere spalteplads i en række flygtningedigte. Nu et år senere, når der ikke længere går flygtninge rundt på de danske motorveje og den midlertidige grænsekontrol snart runder et år, kan man dog hurtigt lulle sig ind i hverdagens idyl igen. Det rusker Morten Dürrs og Lars Hornemans Zenobia godt og grundigt op i – og dermed har flygtningene igen via, kunstnerisk opmærksomhed, fået en humanistisk stemme.

Pigen Amina er på vej med et overlæsset flygtningeskib mod det trygge Europa, men skibet kæntrer og i stedet er hun pludselig på vej mod havets bund. I en række flashbacks får man i glimt fortalt brudstykker fra hendes korte liv, hele tiden knyttet til en sansning fra havet. Forældrene og deres simple, fattige liv vises, krigens komme, afsked og flugt fra hjemlandet.

I en meget ordknap fortællestil lader Morten Dürr i stedet Lars Hornemans tegninger få ordet, hvilket han ikke er sen til at gribe. Med store, udtryksfulde billeder der fint skriver sig ind i en poetisk europæisk graphic novel stil i forlængelse af hans forrige Når jeg ikke er til stede. Det blågrønne, voldsomme Middelhav spændes op mod det brungule, rolige og samtidig krigshærgede Syrien. Det er et typisk greb fra både medier og kunst, at man ser en større sammenhæng ud fra et individs synsvinkel. Men hvor man kan være stærkt kritisk over for det i mediernes brug, så har kunsten jo altid givet os mulighed for identifikation og empati ved at dykke ned i komplekse problemstillinger og give os et indblik i noget, der ellers virkede svært tilgængeligt eller kompliceret. Og det er mere end vanskeligt ikke at blive rørt over den virkningsfulde vekslen mellem hverdagsliv, krig og en lille pige på vej ned i havets dyb." (citat fra magasinet "Nr. 9" )

Se årets øvrige prismodtagere her  eller gå på opdagelse i værkerne - og det, der ligner - herunder

Materialer