7. Bæredygtig energi

Verdensmål 5: Bæredygtig energi

04.04.22
Hver måned dykker vi ned i et nyt verdensmål. I april 2022 har vi fokus på Verdensmål nr. 5 - Bæredygtig energi.

Mål 7 - Bæredygtig energi

Vi skal sikre, at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris. 

Dette skal ske gennem følgende delmål:

  • 7.1: Giv alle adgang til moderne energi
  • 7.2: Forøg andelen af vedvarende energi globalt
  • 7.3: Fordobl energieffektiviteten
  • 7.A: Styrk adgangen til forskning, teknologi og investeringer inden for ren energi
  • 7.B: Udvid og opgradér infrastruktur for at levere bæredygtig energi i udviklingslandene

Bæredygtig energi i Danmark

At udvikle og skifte til bæredygtige/vedvarende energikilder, er et af vores mest effektive våben mod udledning af drivhusgasser og derfor også et af de områder i den globale omstilling, der er særlig stort fokus på.

I Danmark scorer vi grønt med opadgående pil i Cambridge Universitys Sustainable Development Report, da vi allerede har et stort fokus på bæredygtig energi. F.eks. kommer mere end 40% af vores elproduktion i dag fra vindenergi. Vi er dog stadig afhængige af fossile brændsler - både når det kommer til vores elproduktion og når det kommer til vores transportmidlers energikilder. Derfor er det regeringens ambition, at Danmark i 2050 skal være helt uafhængigt af fossile brændsler. 

Kilde: Klima-, Energi- og Forsygningsministeriet.

Bæredygtig energi i Nyborg Kommune

I Nyborg Kommunes Politik for grøn omstilling, der blev vedtaget af byrådet i september 2020, er Verdensmål 7 et af de otte verdensmål, vi skal fokusere særligt på i kommunen.

I politikken står der bl.a.:

Nyborg Kommune har længe arbejdet med energioptimering både for private og kommunale bygninger, effektivisering af gadebelysning samt planlægning for udnyttelse af overskudsvarmen fra virksomhedernes produktion. Fjernvarmeforsyningen i

Nyborg Kommune er et eksempel på en enestående symbiose, hvor 97 procent af det eksisterende fjernvarmenet består af overskudsvarme fra virksomhederne. Det positive samarbejde vil Nyborg Kommune fortsat arbejde med. Nyborg Kommune vil skabe nye målsætninger for vedvarende energikilder ved at sikre, at alle har adgang til pålidelig, bæredygtig og moderne energi til en overkommelig pris.

Læs mere på Faktalink - bibliotekernes faktaside!

Vil du vide mere om Verdensmålene?

Se vores store temaside om Verdensmålene via dette link!