Jul i den gamle kongeby

Om dette arrangement

Tid
15:00 - 17:00
Pris
Gratis
Lokalitet
Nyborg Bibliotek
Torvet 11
5800 Nyborg
Arrangører
Target
For voksne
Særarrangement

Smag på julens øl og snaps

04.12.21
Kom i julestemning, når vi sammen skal høre om og smage på juleøl og snapse fra Ørbæk Bryggeri og Nyborg Destilleri.

Til arrangemenget vil bryggeriet og destilleriet bl.a. fortælle om deres historie, give dit et indblik i produktionen af juleøl og snaps samt gøre dig klogere på, hvad du skal smage efter, når du smager på øl og snaps.

Billetter

Da der er et begrænset antal pladser, skal du bestille billet.

nb! Du skal være fyldt 18 år for at deltage. 

At drikke jul

Det nordiske ord "jul" stammer helt tilbage fra vintersolvhvervsfejringerne i det førkristne nord, hvor man fejrede, at lyset nu ville vende tilbage og skærme mod de mørke kræfter. Lige siden dengang har det været brugt at skåle for julen.

F.eks. brugte man fra vikingetiden og langt op i 1500-tallet betegnelsen "at drikke jul" om julefejringen. Dengang skålede man for, at guderne kunne sikre et godt og frugtbart nyt år, mens man senere fra reformationen og langt ind i det 19. århundrede udbragte Guds skål.

Med tiden opstod julebryggen, en særligt stærk øl brugt til at drikke julen ind på landet, og i slutningen af det 19. århundrede fik den søde og alkoholsvage julehvidtøl eller "nisseøl" sin udbredelse.

I 1953 skabte Bryggeriet Carlsminde ved Nyborg den første industrialiserede julebryg, og siden har traditionen taget til med et stort udbud julebryg fra både store og små bryggerier og den årlige J-dag første fredag i novenber, hvor de store bryggerier lancerer deres julebryg.

-

Kilde: Artiklerne om "Jul" og "Julebryg" på lex.dk