Pippi Langstrømpe fylder 75 år

Torsdag 21. maj fylder verdens stærkeste pige, Pippi Langstrømpe, 75 år. Vær med til at fejre hende sammen med Nyborg Bibliotek ved at læse eller genlæse Astrid Lindgrens vidunderlige fortællinger om en helt usædvanlig og bomstærk lille heltinde.

Stadig gode gamle Pippi

"Fine, lille krummelur
jeg vil ikke blive stur."

Sådan siger Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdatter Langstrømpe, eller bare Pippi, og Pippi kan alt, så mon ikke også hun kan forblive ung for evigt?

Det tyder i hvert fald på det, for selvom hun fylder 75 år, vedbliver hun med at inspirere og begejstre børn over hele verden. 

Et nybrud i børnelitteraturen

Da den første bog om Pippi udkom i Sverige i 1945 (på dansk i 1946), var det ikke uden hård kritik og modvind, for det var ikke kotume, at hovedkarakteren modsatte sig de voksnes ordrer. Derfor havde Lindgren også svært ved at finde et forlag, der ville udgive den første bog, men i sidste ende lykkedes det, og Pippi blev startskuddet til en ny bølge af børnelitteratur, der havde barnet frem for opdragelsen i centrum.

Men Pippi fik ikke alene stor betydning for børnelitteraturen. Hun blev også et vendepunkt i den 38 år gamle Astrid Lindgrens liv - begyndelsen på et imponerende forfatterskab, der foruden Pippi-serien bl.a. har budt på serierne om Mesterdetektiven Blomkvist, Børnene i Bulderby, Lotte fra Spektakelmagergade og Emil fra Lønneberg samt enkeltstående bøger som "Mio min Mio", "Brødrene Løvehjerte" og "Ronja Røverdatter". Fælles for Lindgrens værker er, at de omhandler kraftfulde og vidunderlige karakterer, fortælles i et fængende og sprudlende sprog og er skrevet på børnenes præmisser.

Stort tillykke til Astrind Lindgren og Pippilotta Viktualia Rullegardinia Krusemynta Efraimsdatter Langstrømpe.