Få vinger med Poesien

19.03.21
Søndag 21. marts er det Verdens Poesidag, og det fejrer vi med denne inspirationsartikel fuld af lyrik til dig. Så kast dig ud i digternes forunderlige univers og få vinger ved poesiens kraft!

Poesiens kraft

I 1999 erklærede UNESCO den 21. marts for "Verdens Poesidag" og lige siden er denne dag blevet brugt på at hylde digtekunsten, der på den ene side formår at tage os højt op over skyener med sit poetiske billedsprog og samtidig sætter hverdagen og det menneskelige i et helt nyt lys. På den måde formår lyrikken i den grad at forene det smukke, ordenes magt og det kunstneriske med det er omdrejningspunktet for nærmest al litteratur - den verden vi lever i. Lyrikken udspringer af digternes følelser og tanker og kan få læseren til at se samfundet og sig selv i et helt nyt perspektiv. I artiklen POESI. ET NYT BLIK AT SE MED på Litteratursiden, skriver digteren Pia Tafdrup, at netop det at læse digte understreger noget af det mest menneskelige ved vores art - behovet for at tænke:

”Man vågner op, ankommer så at sige til verden igen. Gode, stærke digte lukker op for det forunderlige, som den menneskelige hjerne har mulighed for at udfolde: Vi kan forestille os noget, vi ikke kan se. Vi kan tænke over, hvad døden er, og vi kan overveje, om universet er uendeligt. Den slags holder vi af. Det er i modsætning til dyrene ikke nok for os at parre os, sove og finde føde…”

Gå på opdagelse i nogle af Nyborg Biblioteks digtsamlinger her på siden, eller bliv yderligere inspireret af Litteratursidens tema om lyrik og det menneskelige via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue).

Årets bedste lyrik 2020

Britta Riis Langdahl fra Litteratursiden gav i november sit bud på den bedste, nye lyrik fra 2020. Fælles for dem er at de tager livtag med store samfundsetiske problemer og smertelige temaer om tab, kønsdysfori og kropsligt forfald. Aktuelle temaer som natur og klima og pandemisk viruskrise er for alvor kommet på dagsordenen, og et par fantastiske debuter stiller skarpt på svære emner om krop, køn og adoption og følelsen af ikke at høre til.

Se nogle af titlerne herunder eller se artiklen på Litteratursiden via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue).

Læs en klassisk digtsamling

Herunder har vi samlet en række digtsamlinger fra nogle af de store, danske digtere.