Mathias anbefaler: Bevægende julehistorie for børn og barnlige sjæle

Juletiden står for døren og i den anledning vil jeg anbefale dig en helt vidunderlig og forholdsvis ny julehistorie, der både egner sig til børnefamilier, voksne juleelskere som mig og til enhver, der bare godt kan lide en god og rørende historie.

”Snesøsteren” (2018) er en julehistorie i 24 kapitler skrevet af den norske forfatter Maja Lunde. Det er fortællingen om drengen Julian og den jul, hvor han fylder 11 år juleaften. Intet er som det plejer og der hersker ingen julestemning i familiens hjem, for Julians søster Juni er død få måneder forinden. Hans forældre virker som kopier af sig selv og han kan ikke længere finde ud af at tale eller lege med sin bedste ven. Alt synes håbløst indtil kort før jul, hvor han møder den sprudlende pige Hedvig, som tilbyder ham glæde, jul og venskab. Tingene begynder at lysne lidt, men kan alting nå at blive godt til jul? Og hvorfor sker der så mange mystiske ting? 

En fortælling om sorg og håb

”Snesøsteren” er først og fremmest en fortælling om at håndtere sorg, og det er dermed også en bog der giver forældre rig mulighed for at drøfte tunge emner som død, sorg og afsavn under højtlæsningen. Bogens aldersgrænse er sat til 6 år, og den er til tider meget trist, men den bliver aldrig uhyggelig og er samtidig fuld af håb og glæde. Dertil kommer en masse julestemning og sjove øjeblikke, der er med til at pakke det triste ind i noget godt. Især karakteren Hedvig er så sød, sjov, omsorgsfuld og helt sin egen, at jeg flere gange måtte trække på smilebåndet. 

Med ”Snesøsteren” har Maja Lunde virkelig skabt en poetisk, original, rørende og velfortalt julehistorie, der for mig at se sagtens kan opnå status af nyklassiker. Ligesom andre vidunderlige julefortællinger som ”Et Juleeventyr” og ”Polarekspressen”, formår hun at skabe en fortælling, der er vedkommende og har noget vigtigt på hjertet, samtidig med at den er julet, magisk og hyggelig. Det er ikke kun en historie om, at julen er i fare. Det er en større fortælling om noget essentielt, som vi alle stifter bekendtskab med og må tage stilling til på et eller andet tidspunkt. Og som om alt dette ikke er nok i sig selv, så har den norske illustrator Lisa Aisato lavet de smukkeste illustrationer til bogen, der er en sand fryd for øjet. 

Jeg er så begejstret for denne bog, at jeg simpelthen ikke kan få armene ned. Gør dig selv den tjeneste at læse den. ”Snesøsteren” kan lånes på Nyborg Bibliotek. 

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler ca. en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 47, 2020.
Læs Lokalavisen online via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)

Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018 
Læs interviewet med Mathias via dette link - åbner eksternt indhold i nyt vindue

Læs alle Mathias boganbefalinger via dette link - åbner internt indhold