Tour de France Dictionnaire

Tour de France ordbog

11.05.22
Har du styr på, hvorfor der pludselig står Tête de la course eller Porsuivants på skærmen, når Tour de France snor sig gennem det danske landskab? Hvis ikke, så frygt ej! Vi har samlet nogle af de vigtigste Tour-begreber, så du kan blive klar til at farve Danmark gult den første weekend i juli.

Abandon

Ordet "abandon" anvendes, hvis en rytter udgår af løbet - evt. grundet skader i forbindelse med et styrt.

Arriére de la course

Anvendes, når vi ser billeder af de bagerste ryttere på etapen. Oversat til dansk betyder det "det bagerste af banen."

Arriére du peloton

Anvendes, når vi ser billeder af feltets bagerste ryttere. Feltet (Peloton) er den største gruppe ryttere, der kører samlet på etapen.

A.S.O.

Amaury Sport Organisation  (A.S.O.) er det selskab, der arrangerer Tour de France.

Caravane Publicitaire

Er en markedsføringskaravane med omkring 200 køretøjer, der kører et godt stykke foran rytterne for at skabe stemning med smagsprøver og flot dekorerede køretøjer, inden rytterne kommer forbi. Lørdag 2. juli 2022 vil Caravane Publicitaire kører igennem målområdet i Nyborg nogle timer før rytterne er i mål.

Col du.. eller Col de..

Mange af bjergene i Tour de France begynger med "Col de" eller "Col du" som eksempelvis Col du Tourmalet. Betegnelsen betyder helt enkelt, at der er tale om en bjerg, så Col du Tourmalet betyder altså Bjerget Tourmalet.

Contre la montre

Contre la montre er den franske betegnelse for den disciplin, der på engelsk kaldes time trial og på dansk tidskørsel. Contre la montre betyder "imod uret", fordi rytterne altså kører på tid. Den første etape i Danmark er en individuel tidskørsel, hvor rytterne sendes afsted én af gangen og kæmper om at køre den korte etape så hurtigt som muligt.

Départ fictif

Départ fictif, der kan oversættes til "fiktiv afgang", er det tidspunkt, hvor alle rytterne lige så stille ruller ud af startbyen og kører nogle kilometer samlet inden den relle start.

Départ réel

Départ réel, der kan oversættes til "reel afgang", er etapens egentlige begyndelse nogle kilometer efter départ fictif. Løbsdirektøren kommer op af soltaget på bilen foran rytteren og sætter løbet i gang, ved at vifte et flag.

Directeur Sportif

Er fransk for sportsdirektør, som er holdenes ledere, der følger løbet holdbilerne og kan kontakte rytterne undervejs via radio.

Domestique

Domestique er fransk for "tjener", og bruges om de ryttere på holdet, der skal arbejde for at holdets ledere kan nå deres mål i kampen om trøjerne eller etapesejre. 

Equipe

Er det fransk ord for "hold".

Flamme rouge

Med én kilometer tilbage til mål, kører rytterne gennem en porte, der er beklædt med en stor rød trekant, som på fransk hedder flamme rouge.

General Classification

General Classification er hovedklassementet i Tour de France. Det er kampen om den gule trøje eller i det mindste en podieplads i Top 3. Vinderen af General Classification er den der samlet set har kørt alle løbets etaper på den hurtigste tid.

Grand Tour

De tre mest prestigefyldte cykleløb i verden om omtales som Grand Tours. Det drejer sig om det italienske Giro d'Italia, det franske Tour de France og det spanske Vuelta a España. Tour det France er den ældste og mest prestigefyldte Grand Tour.

Grimpeur

Betyder "klatrer" og er betegnelsen for en rigtig bjergrytter, der kan køre væk fra de andre på de stejle stigninger. 

Gruppetto

Er egentlig et italiensk ord, der bruges om den bagerste gruppe ryttere, der især på bjergetaperne har svært ved at følge med og sammen kæmper om at komme i mål inden for tidsgrænsen.

Hors catégorie

Betyder "uden for kategori" og bruges om de stejleste stigninger i Tour de France, som giver flest point i bjergkonkurrencen. Det er ofte forkortet som HC i Tour de France-grafikken. De andre bjergkategorier, er 1, 2, 3 og 4.

Maillot blanc

Er den franske betegnelse for den hvide trøje, der tildeles den hurtigste rytter under 26 år.

Maillot jaune

Er den franske betegnelse for den gule trøje, der tildeles den førende rytter i klassementet. 

Maillot vert

Er den franske betegnelse for den grønne trøje, der tildeles den førende rytter i pointkonkurrencen.

Maillot á pois

Er den franske betegnelse for den prikkede trøje, der tildeles den førende rytter i bjergkonkurrencen. 

Parcours

Er det franske ord for den rute, som dagens etape følger.

Peloton

Når ordet "peloton" popper op på skærmen, betyder det, at det er feltet vi ser. Feltet (Peloton) er den største gruppe ryttere, der kører samlet på etapen.

Porsuivants

Porsuivants er fransk for "forfølgere", og vises på skærmen, når vi ser de ryttere, der er i gang med at forfølge de forreste ryttere i kampen om etapesejren.

Sommet

Sommet er fransk for "toppen". På bjergetaperne viser skiltet med sommet efterfulgt af X antal kilometer, hvor langt der er tilbage, før rytteren når toppen.

Tête de la course

Anvendes om etapens førende ryttere. Det kan oversættes som banens hoved eller føring.

UCI

Union Cycliste Internationale (UCI) er den organisation, der administrerer professionel cykelsport på verdensplan. Det er bl.a. UCI der fastlægger reglerne for cykelløb, klasificerer de enkelte cykelløb og meget mere.

Vainqueur

Er fransk for "den sejrende" og bruges om etapens vinder.