25 år som børnebibliotekar ved Nyborg Bibliotek

01.02.21
Har du været til børneteater med Nyborg Bibliotek? Eller Tossede Tirsdage? Har du været til højtlæsning med Skovnissen Posse eller er du blevet vist vej til de fedeste børnebøger, der passer lige til dig? Hvis du har det, så har du helt sikkert også hilst på Torben Bråe Olsen, der 1. februar kan fejre 25 års jubilæum som bibliotekar på Nyborg Bibliotek.

”Torben er helt fantastisk til at tale med børnene og inddrage dem. Når Torben fortæller, gør han det med sådan en passion og indlevelse, at man kan mærke, se og forstå det sted og de personer, han fortæller om. Samtidig er Torben en evig kilde til nye idéer. Med stor begejstring udvikler og levendegøre han vores tilbud til børn, som netop er et af Nyborg Biblioteks fokusområder. Det er en kæmpe gave at have sådan en dygtig og erfaren kapacitet på Nyborg Bibliotek” siger biblioteksleder Winnie Foldager.

Rejsen til Nyborg Bibliotek

Torben blev uddannet som bibliotekar ved Danmarks Biblioteksskole i Aalborg i 1985. I de efterfølgende år arbejdede han bl.a. 3 år ved Det Grønlandske Landsbibliotek i Nuuk og bydelen Nuussuaq samt i 6 år ved Fredericia Bibliotek. Begge steder var der brug for én, der kunne planlægge arrangementer, hvilket Torben nysgerrigt kastede sig ud i og hurtigt fik stor erfaring med - noget Nyborg Bibliotek har nydt godt af lige siden han søgte og fik jobbet i 1996.

”Jeg lærte meget af mine år på Fredericia Bibliotek, hvor jeg havde en bred vifte af opgaver i flere forskellige afdelinger. Man kunne vel nærmest kalde det en blandet landhandels-bibliotekar. Men med stillingen i Nyborg så jeg en mulighed for at arbejde på et lidt mindre bibliotek med en mere flad struktur, så jeg bedre kunne danne mig et overblik, sætte mål og fokusere på opgaverne. Det var den helt rigtige arbejdsplads for mig, så 25 år senere, er jeg her endnu.” fortæller Torben.

25 år i børnenes tjeneste 

Lige siden den første arbejdsdag i 1996 har Torben været involveret i en lang række projekter for børn på Nyborg Bibliotek og i Nyborg Kommune. F.eks. var Torben med til sammen med den daværende Børne- og Skoleafdeling at udvikle konceptet Tossede Tirsdage. Et udendørs arrangement for børn, der siden 1997 (med undtagelse af 2020) har fundet sted hver tirsdag i sommerferien med op til 1000 glade børn til flere af arrangementerne.

Herudover har Torben aldrig været bleg for at hoppe i et kostume og finde på sjove aktiviteter til f.eks. Danehofmarkedet, Nyborg Kulturnat eller Julemarkedet. Han er nok særlig kendt blandt flere af Nyborg Biblioteks yngste brugere som Skovnissen Posse. En karakter han har skabt og udviklet sammen med den forhenværende biblioteksleder Birgitte Haugbøl, og som er gået fra i begyndelsen blot at være en nisse i rød pyjamas, der fortalte historier, til at han i dag er blevet sin helt egen karakter med specialdesignet nissedragt, sin egen hytte med tilhørende juleskov og et gennemgående tema om traditioner, dyr og naturen.

Foruden de 25 år på Nyborg Bibliotek kan Torben til sommer ligeledes fejre 25 års jubilæum som lektør. Et job der indebærer, at han læser og vurderer bøger til indkøb for bibliotekerne, hvilket munder ud i en lektørudtalelse, som bibliotekarer over hele Danmark kan bruge, når de indkøber materialer. Igennem de 25 år har han vurderet omkring 2000 forskellige materialer – særligt inden for billedbøger, gys, science-fiction og drengebøger.

Vi ønsker alle Torben et stort tillykke til sit flotte jubilæum.