Er du valgklar?

09.05.19
Ikke bare ét men to store valg nærmer sig – Europaparlamentsvalget og Folketingsvalget. For at gøre det lettere for dig, at træffe dit valg, har vi samlet en række informationer, links og materialer, der kan gøre dig klogere på EU, Folketinget og de kommende valg.

Europaparlamentsvalget

Søndag den 26. maj har alle stemmeberettigede danskere mulighed for at stemme til Europaparlamentsvalget. I Danmark skal vi vælge 14 repræsentanter, hvoraf de 13 træder ind i Europapparlamentet fra 2. juli, mens den 14. repræsentant træder ind i Europaparlamentet i det øjeblik, at Storbritannien forlader EU, såfremt de vælger at gennemfør Brexit.

I år kan du stemme på kandidater fra partierne:

EU består i øjeblikket af 28 medlemslande. Ministerrådet og Europa-Parlamentet fungerer som den lovgivende magt i EU, mens Europa-Kommissionen stiller forslag til nye love og kontrollerer, at medlemslandene overholder lovene.
Du kan læse mere om EU's institutioner her.

Europa-Parlamentet består ligesom vores folketing af folkevalgte medlemmer. Der er valg til Europa-Parlamentet hvert 5. år og i øjeblikket er der 751 pladser i parlamentet, men hvis Storbritannien træder ud, vil dette tal sænkes til 705.

Du kan blive klogere på EU, valget og kandidaterne, ved at klikke på nedenstående link:

Ovenstående links linker alle til Folketingets side for EU-oplysning. Du kan også læse mere om EU og EU's historie på bibliotekernes faktaside Faktalink eller i de udvalgte EU-bøger længere nede på siden.

Folketingsvalget

Onsdag den 5. juni på Grundlovsdag har alle stemmeberettigede danskere mulighed for at stemme til Folketingsvalget. Det danske folketingsvalg skal afholdes mindst hvert 4. år og i Danmark skal vi vælge 175 mandater mens Grønland og Færøerne hver vælger 2 mandater - altså 179 mandater i alt.

I år er 13 partier opstillingsberettigede ved Folketingsvalget. Klik på partiernes navne herunder, for at læse mere om de enkelte partier. Vær opmærksom på, at der linkes til partiernes egne sider, som udtrykker partiernes egne holdninger.

Læs mere om Folketinget og folketingsvalget på bibliotekernes faktaside Faktalink eller i de udvalgte materialer herunder. Søger du andre bøger eller informationer i forbindelse med valgene, hjælper vi dig gerne med at søge og skaffe det.

Bemærk, at de nedenstående materialer er udvalgt på baggrund af relevante bøger om EU og Folketinget samt udgivelser om partier og politikere, der stiller op ved disse valg. Bøgernes rækkefølge er tilfældig og Nyborg Bibliotek har ikke nogen holdninger til bøgernes indhold og politiske overbevisninger. Materialerne er udelukkende valgt til oplysning.

Valg i Nyborg

Bliv klogere på valgstedernes åbningstider, brevafstemning m.m. på Nyborg Kommunes hjemmeside.

Læs mere om Europaparlamentsvalget i Nyborg her.

Læs mere om Folketingsvalget i Nyborg Kommune her.

Vi ønsker dig et godt valg!

Materialer