KV21. Stem med.

Mathias anbefaler: Læs dig valgklar! - Bøger om om valg og demokrati

21.10.21
16. november er der kommunal- og regionalvalg i Danmark, og i den anledning står denne boganbefaling på bøger om valg og demokrati.

Kort og godt

Jeg har tidligere anbefalet bogserien ”Tænkepauser” fra Aarhus Universitetsforlag, hvor et emne beskrives på kun 60 sider. Det er en genial bogserie, hvis du gerne vil have en lille smagsprøve på eller grundviden om et givent emne. I serien af Tænkepauser finder du bl.a. ”Demokrati” af Svend-Erik Skaaning og ”Valg” af Jørgen Elklit. I ”Demokrati” kommer du vidt omkring begrebet, historien, mekanikkerne bag og de seneste tendenser og debatter inden for demokratiet, mens du i ”Valg” bliver klogere på det danske valgsystem sat i perspektiv til andre landes regler og praksis for den demokratiske proces. Som med de andre Tænkepauser er de to bøger velskrevne og let forståelige. Det er imponerende, hvordan de formår at koge så store emner ind til perfekte og underholdende magiterninger.

Den grundige

Foretrækker du længere bøger, der går i dybden og tager dig med hele vejen rundt om emnet, vil jeg i stedet anbefale dig Kaare R. Skous ”Folkestyret i arbejde” fra 2018. Her får du både det historiske og lovmæssige fundament for det nuværende, danske demokratis mekanikker og virke. Du får et indblik i nogle af de dele af vores demokrati, du måske ikke rigtig kender til eller ved hvordan fungerer, du bliver ført rundt i hele det politiske landskab fra national politik til lokal politik og så får du ikke mindst en virkelig velskrevet indførelse i grundlovens paragraffer og hvad de egentlig betyder for dig i dag. Bogen kan læse som et opslagsværk eller fra ende til anden alt efter, hvor meget du ønsker at vide.

De kritiske røster

Foruden de meget faktuelle fagbøger om valg og demokrati, findes der naturligvis også en lang række mere kritiske fagbøger, der i høj grad afspejler forfatterens egne holdninger og lægger op til debat. De er gode til at udbrede dit perspektiv og sætte tankerne i gang. Blandt de nyere bøger på området kan nævnes Anne Applebaums ”Demokratiets Tusmørke”, hvor hun tolker og reflekterer over en række nyere begivenheder, hvor hun mener, demokratiets spilleregler blev sat ud af spil. En anden og mere håbefuld bog, er Jan-Werner Müllers ”Demokratiet styrer”, der udkom på dansk i september. Her giver Müller sit bud på, hvordan vi får fremtidens demokrati til at blomstre ved at forholde os kritisk, tænke os om og handle. Der er rigeligt med bøger at vælge imellem, så læs dig klar til valget med Nyborg Bibliotek.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 42, 2021.
Læs Lokalavisen online via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)

Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018.
Læs interviewet med Mathias via dette link - åbner eksternt indhold i nyt vindue

Læs alle Mathias' boganbefalinger via dette link - åbner internt indhold

- - - - - - - - - -

Meget mere valg

I anledning af kommunal- og regionalvalget 16. november 2021 har vi lavet en temaside, hvor vi stiller skarpt på valg og demokrati.

Her kan du finde vigtige informationer og blive inspireret til nye læseoplevelser.

>>> Besøg temasiden via dette link! <<<

Materialer