Hvad er FN's Verdensmål?

FN's Verdensmål er en ambitiøs, global dagsorden, der indebærer 17 konkrete mål og 169 delmål for bæredygtig udvikling i verden. Men hvem står bag og hvordan blev de til? Det kan du blive klogere på her på siden.

De Forenede Nationer (FN)

De Forenede Nationer (United Nations på engelsk) er en verdensorganisation med 193 medlemslande. Den blev oprettet i 1945 som en modreaktion på bl.a. de to verdenskrige og har til formål at sikre verdensfred og menneskerettigheder, uddele humanitær bistand og sikre en social og økonomisk udvikling i hele verden. Danmark har været medlem siden grundlæggelsen i 1945.

FN fik i 1988 tildelt Nobels Fredspris for sit verdensomspændende arbejde med fredsbevaring, og med De 17 Verdensmål har FN nu indledt sig på et banebrydende udviklingsprojekt, der trækker spor verden over fra FN's hovedkvarter i New York hele vejen til vores hjem i Nyborg Kommune, hvor verdensmålenes indflydelse kan ses direkte i de politiske beslutninger med bl.a. Politik for grøn omstilling i Nyborg Kommune og mere indirekte i borgernes egne tiltag og projekter for at leve mere bæredygtigt.

Læs mere om FN på Faktalink via dette link (åbner eksternt indhold i nyt vindue)!

De 17 verdensmål

FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling er et af de mest ambitiøse samarbejder i FN's historie. Målene blev vedtaget af verdens stats- og regeringsledere på FN-topmødet i New York 25. september 2015. De trådte i kraft den 1. januar 2016 og skal frem til 2030 sætte kursen for en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på.

Verdensmålene er en videreudvikling af de otte 2015-mål (Millennium Development Goals), der blev vedtaget i 2000 og har været med til at vise, at verdens lande sammen kan gøre en forskel, hvis viljen er tilstede, og vi opstiller klare mål og prioriterer vores ressourcer derefter.

F.eks. anslår FN, at...

  • Fatigdommen i verdens lande er faldet med næsten 75% siden 1990.
  • Der i dag er ni ud af ti børn i udviklingslandene, der indskrives i skole.
  • Dobbelt så mange børn overlever deres fem års fødselsdag.
  • 45% færre kvinder dør i forbindelse med graviditet og fødsel.
  • To milliarder mennesker har fået adgang til forbedret drikkevand.
  • Millioner af menneskeliv er blevet reddet på grund af bedre forebyggelse og behandling af smitsomme sygdomme som malaria, tuberkulose og HIV/AIDS.

FN's vision med de nye verdensmål er at færdiggøre 2015-målene og samtid gå endnu længere. Deres mål er én gang for alle at udrydde fattigdom og sult i verden, mens der også er langt større fokus på bæredygtighed og retten til et værdigt liv.

Kilde: verdensmaalene.dk

Vil du vide mere om Verdensmålene?

Se vores store temaside om Verdensmålene via dette link!