Mathias anbefaler: En smuk og spændende roman

I juni 2020 døde den spanske forfatter Carlos Ruiz Zafón kun 55 år gammel. For at ære hans minde, vil jeg denne gang anbefale hans vidunderlige roman ”Vindens skygge”. En fortælling, der især vil tale til de læsere, der har hang til spænding, mysterier og det historiske, samt til alle os der nærer en stor kærlighed til skrivekunsten og antikke bøger.

Zafón blev født i Barcelona 25. september 1964, og boede fra 1993 i Los Angeles. Han slog for alvor igennem som forfatter med ”Vindens skygge” (2001), som hurtigt høstede stor anerkendelse blandt anmelderne og modtog en række litterære priser.

En bog om kærligheden til bøger

”Vindens skygge” er først og fremmest en stor kærlighedserklæring til skrivekunsten og antikke bøger. Helt fra begyndelsen bliver vi introduceret til det hemmelige bibliotek, der ligger navn til serien. Her ender alle de sjældne bøger, som med tiden er blevet glemt. Da den tiårige Daniel Sempere for første gang besøger biblioteket i året 1945, vælger han at adoptere bogen ”Vindens skygge” af den ukendte Julián Carax, hvis skæbne og livshistorie han gør det til sin mission at opklare. Det viser sig dog at være en sværere mission end først antaget, og han er ikke den eneste, der er på udkig efter Carax og hans bøger.

Historisk detektivroman

”Vindens skygge” rummer mange forskellige elementer, der alle spiller sammen og bidrager til at gøre denne fortælling så vidunderlig. For det første byder romanens karaktergalleri på en broget vifte af stærke, vidunderlige og til tider mystiske karakterer, det er en sand fornøjelse at stifte bekendtskab med. For det andet er Zafóns sprog malerisk og yderst detaljeret uden at dvæle for meget ved beskrivelserne. Og for det tredje evner forfatteren at jonglere rundt mellem flere forskellige genrer på en måde, hvor de alle bidrager til historien og alt smelter sammen i en større helhed. Bogen byder jævnligt på elementer af detektiv- og spændingsromaner, når Daniel forsøger at løse mysteriet om Carax, men fortællingen er også en historisk roman om 50’ernes Francostyrede Barcelona, samtidig med at hovedkarakteren Daniels følelsesliv og rejse fra barn til voksen udgør en stor del af bogen. På den måde veksler historien frem og tilbage mellem det mystiske og det realistske, samt Daniels indre følelser og det større spil, han er en del af.

”Vinden skygge” er en vidunderlig fortælling, der er værd at læse, og du kan låne bogen og de senere fortsættelser til den på Nyborg Bibliotek.

Mathias' Boganbefalinger i Lokalavisen Nyborg

Bibliotekar Mathias Lyngs fra Nyborg Bibliotek anbefaler ca. en gang om måneden bøger i Lokalavisen Nyborg.

Denne boganbefaling indgik i Lokalavisen i uge 34, 2020.
Link til at læse Lokalavisen online.

Læs også interviewet med Mathias, der blev bragt den 21. august 2018 
Link til interviewet.

Link til alle Mathias' boganbefalinger.