Bygningens historie og arkitektur

Nyborg Biblioteks bygning er et banebrydende arkitektonisk hovedværk inden for dansk bygningskunst. Den er et af de første eksempler på dansk funktionalisme skabt i 1939 af nogle af Danmarks førende arkitekter og møbelsnedkere.

Før byggeriet

Før 1939 havde folkebiblioteket i Nyborg ikke en egentlig bygning tegnet til formålet. Byens folkebibliotek flyttede efter sin grundlæggelse i 1902 mellem forskellige adresser, hvoraf den mest permanente var Borgmestergården i Slotsgade, hvor Nyborg Bibliotek fik egne lokaler fra 1917.

Men pladsen var trang og lokalerne blev hurtigt forældede i forhold til moderne biblioteker. Nyborg skulle derfor have en ny biblioteksbygning med plads, luft og lys og som noget helt ekstraordinært for 30’erne, valgte man at udskrive en arkitektkonkurrence.

Ambitiøst moderne byggeri

Det blev de to unge arkitekter Erik Møller og Flemming Lassen, der vandt konkurrencen med deres meget moderne og funktionalistiske biblioteksbygning, som foruden sine rene linjer og banebrydende arkitektur, rummede originalt specialdesignet interiør, således at alt fra møbler til bogstoppere var unikt for Nyborg Bibliotek.

Det var den unge og nyuddannede Hans J. Wegner, der skabte det originale interiør. En designer, som sidenhen er gået over i historien som én af Danmarks mest ikoniske designere med møbelklassikere som Y-stolen og Bamsestolen i sit katalog.

Den 18. september 1939 slog den nye biblioteksbygning dørene op, i 1940 modtog Møller og Lassen den fine pris ”Eckersberg Madaillen” for arbejdet med Nyborg Bibliotek, og kun 47 år senere, i 1986, blev bygningen fredet, så den i dag står stort set som den gjorde i 1939.

Vi har lavet en hele side dedikeret til bygningens arkitektur og histore. Du kan bl.a. se gamle fotografier fra bygningens historie og se nogle af de originale plantegninger.

Besøg siden her.

Du kan også læse mere om Nyborg Bibliotek i bøgerne herunder: