Historier om Danmark

Danmarkshistorien rykker ind på biblioteket

Hvornår levede Grauballemanden? Hvem var det nu, der gjorde Danerne kristne? Og hvad var det lige, der skete i Blodgildet i Roskilde i år 1157?

Danmarkshistorien er lang og kompleks, og det er ikke altid, at vi er helt opdaterede på, hvad det var, der skete dengang for mange år siden, og spørgsmålet er, om vi overhovedet kan bruge historieviden til andet end at vinde i Bezzerwizzer og andre quizspil?

På biblioteket mener vi, der er god grund til at sætte Danmarkshistorien på dagsordenen. Historie er mere end årstal og fakta fra en svunden tid. Danmarkshistorien er noget, vi alle har til fælles, og noget der hjælper os til at forstå vores kulturelle og historiske identitet. Forstår vi først den, så styrker det vores evner til at reflektere over vores egen lille rolle i den fortsatte Danmarkshistorie. På Bibliotekerne har vi en opgave, der går ud på at stille viden til rådighed for vores borgere, det vil vi også gøre med Danmarkshistorien. Vi vil bringe historien helt ud til borgerne, skabe overblik og debat om, hvad vi kan bruge viden om vores fælles fortid til.

Links til de ekstra nysgerrige eller undervisningsbrug

• eReolen.dk: Find historiske e-bøger og lydbøger på eReolen, som du kan læse/lytte til på din tablet, smartphone eller PC og Mac - lige når det passer dig.
  • Danmarkshistorien.dk: Hjemmeside udarbejdet af historikere, arkæologer og andre forskere fra Aarhus Universitet. Her får du adgang til kvalificeret og tilgængelig viden gennem film, artikler og lydklip omkring Danmarks historie fra oldtiden til i dag.
  • Nationalmuseet: Stor samling af artikler omhandlende historiske perioder og temaer
  • HistoriskAtlas.dk: Website og webapp med interaktive kort over Danmark med tusindvis af fortællinger om alt fra fortidsminder og fredede bygninger til slagmarker og slotte. Her finder du fakta, sagn, billeder og referencer.

Nationalt samarbejde
Bibliotekernes arbejde med Danmarkshistorien er en del af et nationalt temasamarbejde, hvor op imod 90 biblioteker går sammen om at udarbejde en kampagne til et specifikt tema. Når mange biblioteker går sammen, får de i fælleskab en stærkere stemme i den offentlige debat.Historier om Danmark har udspring i et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen, Danmarks Radio, Nationalmuseet, de statsanerkendte museer og Nordea Fonden.

Bibliotekerne støtter op om kampagnen og kører ”Historier om Danmark” i hele 2017, i foråret er der fokus på perioderne fra stenalder til middelalder og i efteråret behandles tiden fra renæssancen og op til i dag. Kampagnen lægger sig op af Danmarks Radios helt store historie-satsning, som kommer til at køre på alle deres kanaler med omdrejningspunkt i TV-serien, ”Historien om Danmark”, der bliver sendt i løbet af 2017.

Find inspiration i emnelisterne herunder, har vi ikke materialet hjemme, kan vi sikkert skaffe det til dig.